Entry Bosan

10:47:00 AM 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum

Sangat takde mood nak bekerja hari ni. Sampai office je mata dah mengantuk. Kalau la cuti masih banyak, memang saya cuti sampai tahun depan. Huhu

Pagi tadi sedar pukul 5. Tapi malas nak bangun. Awal sangat. Tengok en. asben kat sebelah syok je titon. Takde kerja mata pun takmo pejam dah, kacau dia la apa lagi. Hihi. Tapi memang dasar syaitan la dah kerja dia melalikan manusia ni, asal orang nak azan subuh je, mula rasa berat mata ni. Terlelap gak sekejap. Alarm bunyi pukul 6, tekan snooze. Tambah 2 minit lagi. Bunyi je tekan lagi. Last-last 6.10 baru bangun. Mula la kelam kabut.

Gosok gigi wajib mesti muntah. Muntah angin ngan air je. Peritnya Allah je la yang tau. Rasa macam nak terkelur dengan usus sekali. Solat pastu bersiap. 6.40 dah ready. Salam peluk cayang-cayang cikit terus turun. Tapi saya still sampai awal office.

Bukak pc hadap fb. Tapi busannnnnn nieeeeeeee

11:22:00 AM 5 Comments A+ a-

Sabtu petang kitorang pegi KLCC. Hajat dihati ni nak makan sizzling kat food court tu. Tapi bila sampai tengok macam dah lain je kedai dia. Chinese yang meniaga pulak. So En. asben memang pantang la kalau nampak macam tu.

Round-round la kat situ tengok apa-apa yang boleh membuka selera. Semuanya ayam! Tak selera la. Last-last pilih nasi kandar sebab perut memang dah pedih. Dari pagi tak makan.

Saya ambik nasi beriani + ikan tenggiri + sotong + sayur + ais lemon tea = RM13.30


En. asben pulak amik nasi beriani + sotong + udang + tea o ais = RM33.30. Hamikkk!!!!

Nasi dia saya raya tak sedap sangat la. Tak rasa cam nasi kandar pun. Maybe sebab tak kuah yang kicap tu. Dulu masa kerja kat Penang, selalu makan nasi kandar. Subaidah yang dalam USM tu pun lagi best.

Yang kat KLCC ni lauk dia macam yang dah hangatkan je. Kalau tau nak makan nasi kandar, baik pegi Kayu. Lagi best

Minggu Ke-15

11:12:00 AM 5 Comments A+ a-

Uikkkss...! Cepatnya! Dah saiz buah oren pun. Tapi peyut tak nampak pun lagi. Hihi.

Dah masuk 2nd trimester ni baru la muntah-muntah nak tunjuk belang. Sekarang ni, kalau nak gosong gigi dah takleh nak main sengih-sengih depan cermin. Kena gosok laju-laju. Kalau tak memang terus uwekkk. Yang tak tahannya, muntah pagi-pagi ni amat la seksa sebab takde benda yang nak keluar. Takat air je. Seksanya Allah je la yang tau.

Kalau pegi food court, tengok ayam pun dah rasa kembang semacam je. Even ayam yang dah potong kecik-kecik dalam mee goreng pun takleh nak makan.

Orang kata dah masuk 2nd trimester ni, semua yang tak selesa akan hilang. Tak tau la. No komen. Bahagian masing-masing la kot. Tapi Alhamdulillah, takat ni takde la terus sangat. Tak pernah lagi muntah sampai terkeluar semua.

Tembikai oh Tembikai

11:05:00 AM 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum

Dah 2 minggu peti ais kat rumah tak pernah lagi takde buah kaler merah ni. Hari-hari mesti nak makan. Balik kerja tak sempat duduk terus potong wat makan depan tv.

Last week saya beli sebijik terus. Biasa duk angkut suku je sebab takut nanti kalau dah lama dalam peti ais tak segar pulak. Tapi sebab dah malas nak ulang alik hari-hari ke kedai tu, so beli sebiji terus. Tembikai ni saiz dia sedang-sedang je tapi sekali timbang dah 9 hengget lebih. Terkejut gak. Dah nak makan sangat amik gak la. Balik potong. Nasib baik la isi dia memang merah betul. Manis! Rangup pulak tu. Memang tak menyesal. Sebijik bertahan 4 hari je. En. asben tak makan sangat. Saya la yang memang pulun betul-betul. Tambah pulak malam-malam tak lalu nak makan nasi. Saya layan Tembikai je la

Ngidam Nangka

10:59:00 AM 5 Comments A+ a-

Assalamualaikum

Alkisah, dah 2 3 minggu sebenarnya duk teringin nak makan buah nangka. Ni semua kes balik cuti Awal Muharram hari tu la. Dekat Raub kalau tak silap, ada orang jual nangka madu. Memang besar giler buah dia. Orang yang berhenti pulak ramai tosah cerita la. Kami pun terus je balik, tak singgah2.

Bila dah balik KL ni, asyik teringat je. Pesan kat Along masa dia nak datang cni last week. Tapi kedai tutup. Dapat makan jambu mawar yang ma kirim je. Cicah dengan kuah rojak Mak Bi. Sedap!

Petang semalam en. asben ajak keluar nak pergi beli mangga sebab peti surat kitorang kena pecah. Alang-alang dah keluar terus ajak dia cari nangka kat jalan ke Sg. Buloh. Memang rezeki saya lah. Pakcik nangka tu meniaga semalam. Saya beli 2 peket terus. 1 peket RM5. Tak sure pulak berat dia berapa. Tapi banyak gak la.  1 peket tu ada lebih dari 10 ulas rasanya. Masuk kereta je, terus makan. Nikmatnyaaaaa!!!!!


Sampai rumah pun makan lagi. Buang biji siap-siap letak dalam bekas. en. asben pun sama laju je makan. hehe

Hari Ni MC

7:56:00 PM 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum

Sedar je pagi tadi, kepala rasa berat sangat. Sakit. Berdenyut-denyut. Jam pun dah pukul 6.30. Kalau saya nak bersiap pegi kerja pun sure sampai lewat. Memang tak larat sangat nak bangun.

Pukul 9 saya sedar balik, kepala masih sakit. Sakit dia rasa macam ada orang penyet kepala ni. 2x saya muntah. Siap-siap ala kadar, turun nak cari klinik. Sampai klinik doktor pulak tak sampai lagi. Rasa macam nak je berguling kat klinik tu tunggu doktor sampai.

Nasib baik takde orang pun. Doktor sampai terus dia panggil masuk. Saya bagitau la saya sakit kepala. Pastu bagitau sekali saya pregnant. Terus dia senyum. Tanya nak mc ke. Saya tanya balik boleh ke kalau saya nak mc. Padahal memang tu pun tujuan saya pergi klinik. Hihi. Dah dapat mc balik sambung tidur.

Petang en. asben belikan bihun sup. Makan la sikit. Tu pun nasib naik ada cili jeruk. Selera la jugak.

Besok kena pergi kerja. Waaaa malasnyeeeee

Perkembangan 2nd Trimester

4:28:00 PM 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum

Sedar tak sedar dah masuk 2nd trimester rupanya. Seyes saya tak sedar. Bukan tak sedar. Tapi tak tau sebenarnya ;-p Saya ingat bila masuk 4 bulan baru la dipanggil 2nd trimester. Tadi sembang dengan member office, dia yang cakap saya dah masuk 2nd trimester sebab sekarang kan dah 14 minggu. Hihi. Malu pulak rasa

Perkembangan terbaru untuk minggu ke-14 ni apa yea. Buku pink belum bukak lagi. Hari Khamis lepas dah pergi Klinik Kesihatan Sg. Buloh, tapi nurse cakap saya kena pergi Klinik Kelana Jaya. Diorang tak cover tempat saya. So pospone lagi la jawabnya. Perut masih tak nampak sangat lagi. Cuma kalau baring nampak la ada macam buncit sikit. Kalau pakai baju kurung tak nampak sangat. Tapi semua kain dah tak boleh nak pasang cangkuk. Zip pun separuh je. Memang kena selalu beringat la sekarang ni. Buatnya zip tu terlepas. Free show la pulak.

Evening sickness saya masih ada. Macam semalam, sebab tak makan nasi waktu lunch, balik je rumah saya dah terketar-ketar. Rasa berdebar. Terus lembik. En. asben pun kena la mainkan peranan dia as tukang urut. Hehe. Macihhhh bie ;-)

Harap-harap dah masuk 2nd trimester ni, hilang la semua ketidakselesaan ni. Bertambah la selera makan. Malam saya langsung takde selera nak makan (kalau masak sendiri hihi). Biasa malam saya akan masak untuk en. asben je. Dia makan nasi. Saya makan buah. Dah 2 minggu macam ni. Tapi tengahari saya mesti make sure makan kenyang-kenyang.

Makan Sampai Buncit

2:38:00 PM 0 Comments A+ a-

Sabtu malam along ajak makan ramai-ramai kat tepi Hotel KL International. Port biasa kitorang Restoran Rosdet la mana lagi. Janji pukul 9. Tapi saya ngan en. asben sampai awal. 8.30 dah sampai. So lepak minum tea o ais depan hotel dulu.

Pukul 9 abang dari Cheras ngan wife, kak wani ngan anak dia sekali Darwisy pun sampai. Jalan kaki ramai-ramai pegi Rosdet. Restoran ni memang selalu penuh. Kalau ma abah datang KL pun kat sini la kitorang selalu makan malam.

Menu kitorang malam tu:
1. Tomyam campur
2. Ikan bawal sweet sour
3. Ikan siakap stim limau ** terbaek!!!
4. Sayur campur
5. Kailan ikan masin
6. Kerabu mangga
7. Telur dadar
8. Somtam
9. Udang celup tepung
10. Air bandung 2 jug

18122010559

















Gambar selepas je ada. Pinggan semua dah licin. Lupa nak snap. Ni pun pakai henpon sebab nak mms kat abah

Ikan siakap dalam pinggan yang pakai baju merah tu kami berdua je makan. Memang saya yang mintak along order yang ni sebab dah lama duk teringin nak makan siakap stim. Memang sedap sangat! Saya ambik nasi sikit je sebab nak ratah lauk. Layan somtam, kerabu mangga dengan ikan siakap. Rasa macam nak pecah perut. Total semua RM192. Rasa berbaloi sebab sedap cuma tomyam dia saya tak berapa suka sebab pekat dengan pedas sangat. Tapi udang dia besar.
Lepas makan balik hotel jap. Rehatkan perut. Hehe. Pastu pukul 11 bawak anak sedara pegi uptown Danau Kota. Balik pukul 2 baru sampai rumah. Dua-dua berebut tarik bantal ;-p

Projek Mengular

12:09:00 PM 0 Comments A+ a-

Weekend baru ni Along ngan family mai KL. Hari Jumaat Abg Long ade lawan golf, so lunch hour saya cabut awal dari office sebab nak angkut along ngan anak-anak sedara pegi Sogo. Tu je tempat yang sempat kalau nak keluar pun. Sebab pukul 3 dah nak kena balik office.

Kitorang tak parking kat Sogo sebab dah tau mesti susah punya lah nak dapat parking. Pastu nak keluar pulak satu hal. Makan masa. So saya park dekat Plaza City One. Kena jalan la sikit. Ala kan kata datang KL nak jalan-jalan. Hehe. Dalam Sogo orang punya la ramai. Tambah-tambah ada Christmas Sale. Kitorang jalan-jalan jap pastu terus naik kat food court. Saya macam biasa la kalau pegi Sogo mesti makan asam laksa. Anak-anak sedara lak order sizzling ngan claypot. Pas makan turun sambung jalan-jalan lagi. Pastu pukul 2.30 keluar dari Sogo sebab kalau tak nanti lewat sangat pulak saya masuk office.

Hantar along kat hotel pastu terus pecut balik office. Dah pukul 3 lebih. Parking pun dah takde. Tensen betul la ngan parking ni. Bila la nak setel. Saya block je keta orang pastu tinggal no phone. Tapi seb baik takde pun orang call.

Balik rumah terus lembik. Hehe. Siang saya ok malam mintak ampunnnn… ;-p

Masa Atau Duit?

8:19:00 PM 0 Comments A+ a-


Betul la orang cakap duk KL ni duit keluar macam air. Jalan sket tol. Parking pun mahal. Tapi nak buat camane dah rezeki kat cni.

Masa mula-mula ulang alik dari KD - KL ni saya cuma tau satu jalan je. Saya pulak memang jenis yang kalau tau jalan tu, jalan tu je la saya akan lalu. Nak gi kerja pagi-pagi takde masalah sebab saya selalu keluar awal. Pukul 6.45 saya dah keluar. Kadang pukul 6.30. Bukan sebab nak lari dari jem je, tapi sebab masalah parking kat tempat kerja. So better saya keluar awal. Nak gi kerja lalu tol RM2. Dalam 20 minit dah sampai office.

Pergi kerja memang takde masalah. Tapi yang bermasalahnya time balik. Saya balik pukul 5. Time tu memang jalan Tun Razak sangat-sangat la tengah nazak! Nak tekan minyak sampai 40km/j pun mimpi je la. Tapi sebab nak jimatkan bajet duit tol, saya terpaksa jugak redah. Nak sampai rumah amik masa 1 jam. Tol RM2. 5km nak sampai rumah ada 6 bijik trafic light! Biasanya pukul 6 atau 6.15 baru saya sampai rumah.

Satu hari, kawan office tunjuk jalan yang dia biasa lalu. Saya follow dia.

Saya lalu ikut Lebuhraya Duke. Tol RM2. Lepas tu lalu pulak tol Duta RM1.80. 20 ke 30 minit dah sampai rumah!! Langsung tak jem. Dah tu kat Duke boleh je tekan sampai 120km/j. Sekejap je dah sampai. Tapi total pergi balik kalau nak sampai rumah awal RM5.80

So duit ke masa yang lagi berharga yea??

Buat masa sekarang saya lebih suka habis duit asal dapat sampai rumah awal. Tambah-tambah pulak petang asal balik kerja je kepala dah rasa berat. So terpaksa la berkorban sedikit.

Redha Aje La

8:56:00 PM 0 Comments A+ a-

Malam tadi mimpi en. asben meninggal sebab eksiden ngan motosikal. Nauzubillah. Mintak dijauhkanlah. Dalam mimpi tu famili en. asben cakap sabar, redha je lak. Tapi saya memang tak boleh nak terima kenyataan. Tambahan pulak lagi 8 hari je nak sambut raya. Pastu masa hari raya, saya duduk rumah mertua, taknak balik rumah ma abah sebab takleh nak terima kenyataan lagi. Ahahaha. Padahal tiap kali balik kampung, asyik berperang sebab nak balik rumah masing-masing. Mak mertua dengan mak sedara en. asben tak habis-habis duk cakap redha laaa... saya nangis tak henti-henti. Sampai la tersedar. Sedar tu pun masih lagi nangis. Terus cari en. asben. Tarik die. Terkejut la kawan tu yang tengah syok tido. Dia tanya nape. Saya cakap la saya mimpi dia eksiden. Senyum je dia dalam mamai. Saya tengok jam baru pukul 2 pagi. Punya la payah nak lena balik. Dalam kepala duk pikir, macamana la kalau betul-betul saya kehilangan dia. Saya takut saya tak boleh nak terima. TAKMO!!!! SAYA SAYANG SUAMI SAYA!!!!

Ya Allah... Kau panjangkanlah usia suamiku agar dapat menemaniku seumur hidup ini. Biarlah kasih kami kekal hingga ke syurga. Amin

Luvnote: Walaupun saya suke belasah bie, tapi saya sayang bie sangat banyak tau takkkk ;-p

Busy Manjang

3:13:00 PM 0 Comments A+ a-

Penatnyerrrr.....

Saya cukup tak suka kalau kena buat balik homework kat rumah. Cukup tak suka. Seboleh-bolehnya try jugak siapkan kat pejabat. Tapi kali ni terpaksa. Tak cukup masa. Tak penah lagi saya buat kerja kat pejabat sampai tak sempat nak jenguk facebook. Tapi hari Jumaat hari tu, memang betul-betul takde masa nak bukak internet. Nak baca msg kat henpon pun tak sempat. Bapak punya busy.

Masuk je kerja hari Rabu tu hari, terus ngadap kerja. Biasa kalau lepas cuti, mesti amik masa sehari dua baru ada mood nak bekerja. Ni dah tak sempat nak amik mood dahhh... Kejar masa nih.

Banyak lagi tak siap ni...aduhhhh. Takutnyerrrr.....ok lah. Takleh nak bebel kat sini. Lepas setel yang ni baru kiter citer dehhh

Balik Kampung 2nd Trip

10:26:00 AM 0 Comments A+ a-

Balik kampongggg.....hohohooo...balik kamponggggg ^__^ (latest status kat fb) hehe

Yea pukul 1 jap lagi insyaAllah kami berdua akan bertolak ke Kelantan lagi sekali. Baru 3 hari lepas balik KL dah nak balik lagi. En. asben yang beria nak balik. Saya apa lagi... melompat la. Kalau boleh tiap-tiap minggu nak balik kampung. Sebab kalau kat sana, takde la pulak rasa penat ke tak lalu makan ke ape. Makan nasi pun siap boleh tambah-tambah lagi. Best betul air tangan ma ni kan.

Nanti kitorang akan singgah kat TNB Bentong dulu sebab en. asben ada kerja nak kena setel. Tapi tak kisah la. Sebabnya kerja dia yang ni jugak la yang membolehkan kitorang balik awal. Kalau tak mesti pukul 10 malam nanti baru terkedek-kedek nak usung beg masuk kete.

Banyak benda nak tulis tapi tak syok kalau takde gambar. So nanti akan akan 2 siri la cerita balik kampung ni. Ok lah. Nak siapkan kerja dulu. Nanti boleh bersenang-lenang

Kembali Normal

11:03:00 AM 1 Comments A+ a-

Alhamdulillah sudah selamat sampai ke kondo setinggan kami jam 1 pagi tadi. Bertolak dari rumah ma dah nak dekat pukul 5 petang. Sepanjang jalan jari KB-KL hujan tak berhenti-henti. Banyak benda nak tulis, banyak gak gambar nak tempek kat sini. Tapi camera tertinggal kat rumah ma la pulak. So kena hold dulu. InsyaAllah kalau jadi, Jumaat ni balik kampung lagi. Tapi takleh nak mengharap sangat, kang kecewa lagiiiii... hehe

Jiwa Kosong

11:21:00 AM 7 Comments A+ a-

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Hati sangat-sangat terluka
T______T

Dinner At 1AM

7:39:00 AM 0 Comments A+ a-

Malam tadi pukul 8 dah lena. Konon nan bangun pukul 9.30 sebab nak tengok Marhabah De Laila. Tapi sedar-sedar dah pun 10.30. Sambung tidur lagi. En. asben kejut makan roti canai pun boo layan. Penat sangat. Kaki rasa lenguh yang amat. Pukul 1 en. asben kejut lagi suruh masuk tidur dalam bilik. Tapi memang dah tak larat sangat nak bangun. Guling-guling lagi. Tapi kena bangun jugak sebab belum solat Isyak. En. asben dah siap landing kat sebelah. Dia suruh kejut dia pulak sebelum masuk tidur.

Paksa jugak diri bangun. Semayang. Iron baju. Makan roti canai sambil layan TV2. Banyak la pulak drama. Sampai pukul 2 takleh nak tidur lagi. Mata dah segar. Siap makan stoberi lagi. Hehe

Dekat pukul 3, tutup tv, tutup lampu, landing depan tv je. Dah malas nak kejut en. asben bangun suruh tidur dalam bilik. Kesian tengok muka orang penat dan tak cukup makan. hehe

Takde Selera

3:20:00 PM 0 Comments A+ a-

Eh... dah masuk 10 minggu! Cepatnya. Scan pun belum lagi ni. Hihi. Asyik tertangguh je. Konon cadang nak pegi klinik hari Sabtu. Tapi ni dah tak tau berapa kali Sabtu. Asal hari Sabtu je, badan mesti jadi lemah. Lembik tak bermaya. Sampai aktiviti window shopping pun dah takde sekarang ni. Huhu

Sejak dari minggu ke-8 lagi tekak dah tak lalu nak terima nasi. Kalau makan pun memang kena paksa. Kalau dulu makan mesti bertambah. Sekarang ni nak habiskan suku pinggan pun dah rasa macam nak makan sambil baring.

Yang boleh terima sekarang ni benda-benda yang berasaskan tepung. Macam roti, mee ke, bihun ke. Sup-sup pun ok. Kalau yang kuah lemak-lemak tak berapa nak lalu.

Dalam kepala sekarang ni duk teringat laksam dekat rumah. Baiti laksam! Semalam call abah, dia cakap duk makan laksam tu la, along beli. Aduhhhh.... Tak sabarnya nak balik!

Petang ni nak beli roti canai. Harap maaf yea en. asben. Terpaksa la u ikut selera i. Kalau takmo, pegi la beli sendiri. Hehe

Pengorbanan

11:28:00 AM 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum

Pagi tadi saya sempat tengok Hot FM kat 8TV. Tu pun sebab tunggu en. asben tolong tukarkan tayar kereta. Pancit pulak pagi ni. Topic pagi tadi pasal pengorbanan.

Saya rasa tahun ni banyak pengorbanan dah saya lakukan. Tambah-tambah lepas kahwin ni. Memang sangat banyak lah. Besok pun bakal buat satu lagi pengorbanan. Bukan Qurban lembu. Tapi qurban kan hari raya bersama keluarga di kampung. huhu. Sangat sedih ok!

Terpaksa padamkan angan-angan nak makan singgang daging yang ma buat. Daging goreng kunyit makan dengan nasi panas-panas. Semua tu takda ok tahun ni. Sebab?

Sebabnya....

Terpaksa mengikut en. asben balik next week sebab mertua balik dari Mekah. En. asben dah takda cuti. So terpaksa la ikut. Takkan nak drive sorang-sorang lari balik pulak kan. Derhaka la pulak. hehe

InsyaAllah Rabu malam next week kitorang balik.

Kepada semua, saya ucapkan selamat Hari Raya Aidil Adha. Hargai masa bersama orang tua. Kita tak tau kan berapa lama lagi kita boleh balik kampung jenguk dia. Waaaaaa..... sedih la pulak ;-(

Minum Susu 2x Sehari

10:02:00 AM 3 Comments A+ a-

Balik kerja semalam, singgah kat area Sunway Giza. Nak gi bayar hutang. Hehe. Pastu singgah kat farmasi. Tu pun 3x pusing baru dapat parking. Dah sampai farmasi tanya budak sales tu mana susu ibu mengandung. Dia tunjuk. Dah depan mata pun rupanya. Saya beli susu ni....


Member cakap susu ni sedap. So nak try la. Saya ni jenis tekak yang susah nak terima susu selain dari susu segar Dutch Lady Chocolate. Yang tu memang saya tak tolak ;-p

Malam tadi keluarkan bekas Tupperware baru. Nak bagi semangat minum susu. Isi siap-siap dua bekas. 1 tinggal kat rumah untuk minum malam, 1 bawak pegi office untuk sesi pagi. Kat kotak cakap kena minum 2x sehari.

Malam tadi dah try minum satu mug. Punya la lama nak kasi habis. Dah habis minum dah rasa cam nak keluar balik. Aduhhhh.. macam mana ni. Habis ke tak ni. Ni pun beli yang kotak kecik je.

Dari zaman belajar sampai la sekarang, stok susu memang selalu beli, tapi tak pernah pun habis. Kalau dah rasa takmo minum. Saya balik hantar kat kampung. Suruh my ma minum. Hehe

Tapi kali ni saya berazam nih, kena minum sampai habis. Sampai 9 bulan. Ya Allah bukakan lah seleraku pada susu..... Tapi pagi ni belum minum. Tekak dah rasa cam takleh terima ;-(

Alkisah Evening Sickness

9:52:00 AM 0 Comments A+ a-

Alhamdulillah. Sudah masuk minggu ke-8. Masih dalam first trimester. Masih banyak cabaran yang akan ditempuh. Tapi hopefully takde la yang mencabar sangat :-)

Cerita pasal morning sickness, rasanya saya belum lagi mengalami symptom-symptom tersebut. Sebab kalau pagi ok je. Nasi lemak kedai mamak depan office satu bungkus pun boleh habis. Hehe

Tapi.....


Ada tapi..... Masalahnya sekarang, saya rasa saya ni dah termasuk dalam golongan bertuah yang mengalami evening sickness. Tanda-tanda dia pulak bermula dari lepas lunch. Time lunch tu dah rasa sket-sket. Macam selera makan dah berkurang. Kalau beli nasi tengahari kalau takde ikan masin memang bertuah sangat la kalau dapat habis. Pastu masuk je bilik rehat nak solat Zuhur, dia dah start mengantuk. Menguap aje kejenya. Biasa kalau bos takde, lepas solat saya tidur la kejap. Kadang terbabas sampai pukul 3. Hehe

Balik keje, sampai je rumah, badan terus lemah. Memang lemau habis lah! Lepas solat Asar ok lagi. Boleh bertahan lagi. Tapi start je pukul 7, dia mula dah.... Mula la rasa pening, loya nak muntah, mengantuk, sakit kaki. Semua ada lah. Tapi alhamdulillah takat ni saya belum muntah, just rasa macam nak muntah. Cukup lengkap. Ubat dia senang je minum air suam yang agak panas. Pastu lepas Maghrib tidur la kejap depan tv. Dapat lelap sekejap pun dah cukup.

Yang peliknya, asal pukul 10 malam je terus segar-bugar. Hilang semua rasa tak selesa tadi. Bangun mandi. Boleh layan drama elok je. Heran betul la.

Kesian kat en. asben. Macam malam tadi. Balik keje semangat konon nak buat tomyam. Letak beras dalam rice cooker. Layan drama Chenta. Tetibe penyakit pun mula la menyerang. Loya sangat-sangat. Cakap kat en.asben saya nak tidur dulu, nanti pukul 9 saya bangun masak. Dia memang dah lembik sebab tahan lapar. Pukul 9 bangun buat ayam pedas je. Tu pun kepala rasa berat sangat. Makan nasi sikit. Rehat-rehat jap sambil tengok drama Asmara pulak. Habis je drama, terus badan rasa segar. Tengok jam dah pukul 10. Patut la. Bangun mandi, solat, iron baju semua siap. Siap boleh mengadap laptop lagi. Pukul 11 lebih time to sleep :-)

Hujung Minggu On The Spot

8:37:00 AM 0 Comments A+ a-

Bosannya!

Bangun pagi, lepas Subuh tidur balik. Sebab tak tau nak buat apa. Dah bangun siap mandi semua, buat breakfast. sandwich sardin je. Tunggu en. asben bangun. Tetiba dia ajak pegi Genting. Emm bolah lah. Dari duk tercongok depan tv ni. Siap-siap dalam kul 11 kitorang bertolak. Jalan clear. Sampai kat atas pukul 12. Ramai sangat orang. parking takyah cakap la, confirm penuh. Pusing la cari parking. Lebih 1/2 jam baru dapat. Tu pun parking kat tepi Hotel First World. Time tu dah dekat pukul 1 tapi kabus tebal. Sejuk!

Sengih-sengih macam comey sangat la tu ;p

Tshirt semua dah sendat. Tapi terpaksa sumbat jugak. Hehe

Yang 3 orang kat belakang tu follow kitorang. Dorang baru 1st time sampai Genting. Dia nak cari plaza. Kitorang pun bukan tau sangat. Tengok signboard gak. Tapi kejap je dia follow. Terus hilang. Kot dia segan kot. Kot dia ingat kitorang ni nak dating. Hehe

Berkabussss

Main dart tapi kalah. Haha

Kitorang tak masuk pun kat theme park. Kalau masuk pun bukan boleh main. Membazir jek. Jalan-jalan kat plaza je. Pastu main game. Saya suruh en. asben main game baling tin ngan bola. Mula-mula tengok ada chinese satu famili main, tapi tak jatuh satu pun tin. Sekali asben baling, jatuh 4 tin. Tapi dia punya gaya yang tak tahun tu. Sampai budak yang jaga game tu pun macam takut nak duk dekat. Satu game dapat 2x baling. Tapi tak jatuh semua. Tinggal 1 je. Dapat la bear kecik sekor. Pastu en. asben dah mengadu sakit pinggang. Haha tu la. Time baling tak ingat dunia.

Ni la bear yang dia dapat. Gantung kat kereta. Wat kenangan

Dah habis main, time untuk mengisi perut pulak. Kat sini kitorang selalu makan fast food je. Yang lain macam was-was sket. Makan la Mc'D. Harga macam biasa la double. Pastu takde la pulak Mc Value Lunch. Saya macam biasa takda menu lain, Mc Chicken je yang boleh habis. En. asben amik Big Mac. Lepak-lepak la kat situ

Sebab tak dapat pegi Cameron Highlands, saya mintak jugak nak makan stoberi. Dia beli la satu cawan ni. Satu cawan ni pun dah RM12.90 buah pun takde la segar macam kat Cameron. Tapi boleh la wat memujuk kan. Hehe

Mengidam wehhh. Tapi saya lagi suka makan stoberi ngan madu. Lagi nikmat

Pukul 4 kitorang turun. Singgah kat Institut Aminuddin Baki. en. asben nak mngimbau zaman kecik dia kat situ. Suka la tu dapat tengok rumah lama dia. Kalau tak 3-4 asyik duk ulang cerita sama. Hehe

Air Terjun Chamang

8:20:00 AM 1 Comments A+ a-

Lepas turun dari Genting, kitorang singgah kat Hentian Genting Sempah. Solat. Nak balik en. asben suruh saya pulak drive. Pastu masa pusing nak balik tu tengok sign Janda Baik. En. asben cakap ada air terjun kat Janda Baik. Jommmm.... Masa tu dah pukul 5 kalau tak silap.

So ikut la. Dah nak jadi isteri mithali kan. Kena la ikut. Hehe.

Dah drive jauh jugak la, tapi tak nampak-nampak pun lagi signboard cakap ada air terjun kat situ. Saya dah start mengantuk. Sebab sekarang ni, asal petang je mesti nak kena tidur gak sekejap. Tapi follow je la en. asben suruh drive lagi. Dah dekat nak sampai katanya. Memang jauh lah. Dah la jalan kecik, sunyi pulak tu.

Dalam 20km pastu kitorang jumpa kolam air panas. Ramai gak orang duk mandi. Tapi kalau tengokkan kolam tu, memang takde la saya nak remdam kaki dalam tu. Kolam tu berasap, pastu banyak pokok teratai. Siap ada orang mandi main selam-selam lagi. Air pulak keruh je. Erkkk....

Drive punya drive, last-last sampai bentuk. Rupanya kitorang lalu jalan lama. Dah sampai bentuk. en. asben cakap kite pergi air terjun Chamang la. Pulak. Ok. I ikut je. Alang-alang dah sampai kan.

Yang ni lagi la. Jalan adventure gak. Nasib baik dah bertar elok. Kelik molek je jalan dia. Jauh wehhh. Kata 8km je. Tapi saya rasa dekat 15km nak sampai. Masa kitorang sampai tu dah pukul 6 lebih. dah tak ramai orang. Tapi seyes memang lawa tempat tu

Ni air terjun dia. Kat sini takleh mandi. Boleh tengok aje.

Kat sini boleh mandi. Luas jugak la. Kat sini berpasir. So takde la bahaya sangat kan. Kalau buat famili day kat sini syok jugak nih.

Tau tak ni buah ape? Saya pun taktau. Lebat sangat buah dia. Nampak macam sedap je kalau cicah garam neh. Hehe

Cuba cari apa ade dalam gambar ni. Sebenarnya saya nak fokus tempat ni, tapi ade objek lain pulak masuk. Mesti dorang ingat saya tengah skodeng nih sebab duk tala lense kat dia. Hahaha. Soriiiii

Bestnyer kalau boleh mandiiiii. Next time boleh la picnic kat sini

Dah habis berposing, kitorang bertolak balik. En. asben pulak drive sebab dia cakap saya bawak tak reti nak slow kat jalan kecik macam ni. Hehe. Tauuu takottt
Kitorang singgah Maghrib kat masjid besar tepi jalan. Pastu tekak ni tetibe teringin nak makan mee goreng mamak perah limau nipis banyak-banyak kat gerai tepi jalan yang ada lampu lip-lap lip-lap. Haha. Banyak songeh kan. Singgah la kat hentian. Nasib baik sedap jugak mee dia. Ok terlaksana la hajat kan. Pastu terus baik. Saya tidur je. Penat!

Pesanan Untuk suami Oleh Dr. Hj. Mohd Fadzilah Kamsah

11:02:00 AM 3 Comments A+ a-

Renung-renungkan.... dan selamat beramal :-)

1. Selalu menghargai usaha dan penat-lelah isteri, terutama isteri yang bekerja dan sama-sama terpaksa menanggung hutang suami.

2. Bila isteri bercakap, pandanglah mukanya dan buka telinga luas-luas. Biar apa yang dikatakannya masuk telinga kanan dan tersumbat di telinga kiri. Sambil tu otak suami kenalah memproses informasi yang diterima daripada isteri dengan bijak serta prihatin.

3. Jangan sekali-kali membandingkan masakan isteri atau cara isteri menghias rumah dengan mak anda kecuali masakan/cara menghias isteri anda lebih baik dan canggih dari emak anda..

4. Jangan demand sex sekiranya isteri tak ada mood atau letih. Agama suruh kahwin bukan semata-mata untuk penuhi nafsu syahwat saja.

5. Kalau pasangan dah ada anak, sama-samalah menjaga anak. Benih dari awak juga.. Ada suami, isteri sedang makan disuruh cebok kencing n berak anak sedangkan suami duduk tersandar kekenyangan macam maharaja.

6. Jangan sekali-kali duduk tersandar depan TV atau relax-relax sedangkan isteri bila balik dari kerja, buka saja kasut terus masuk dapur, memasak, mengemas, membasuh, kejar anak dsbnya. Berbulu mata dan sayu hati isteri bila kami tak cukup tangan nak menguruskan rumahtangga sedangkan suami lepas tangan.

7. Sekiranya suami makan dahulu, tinggalkan sedikit lauk utk isteri. Jangan bedal semua sampai turn isteri yang tinggal cuma ekor ikan sekerat, janggut sotong dan ekor taugeh.

8. Kalau nak ajak member bertandang ke rumah, beritau isteri dulu, kalau boleh sehari-dua in advance. Jadi bolehlah dia memasak yang best-best dan mengemas rumah cantik-cantik. Bayangkan perasaan isteri kalau tetamu datang terpacak sedangkan kain-baju masih berlonggok belum sempat dilipat, permainan anak masih berselerak dan isteri cuma masak mi maggi saja.

9. Jangan sekali-kali menyakat isteri tentang saiz badannya yang semakin sihat atau semakin melidi. Tengok body sendiri dalam cermin dulu.

10. Jangan kentut depan isteri. Masa bercinta dulu kenapa boleh control kentut?  -->saje nak highlight. padan muke!

11. Hormatilah ibu-bapa dan kaum keluarga isteri walaupun anda cuma main wayang, bodek mereka masa nak mengurat isteri anda dulu. Jangan sekali mencaci mereka walaupun secara bergurau.

12. Jangan kedekut dengan isteri serta keperluan rumahtangga.  --> hahahaha. ingat nih!

13. Jagalah maruah anda sebagai suami dan lelaki. Selagi boleh, jangan bebankan isteri dengan masaalah kewangan anda. Selalunya perempuan ni, semakin suami “degil” tak nak minta pertolongan, selagi itulah dia rela nak tolong.

14. Jangan bersepah dan bersikap pengotor. Dah buka baju, letakkan dalam bakul baju kotor, dah guna cungkil gigi, buanglah dalam bakul sampah, bila dah guna ubat gigi bubuh balik penutupnya, dah ambil sesuatu barang simpan balik ditempat asal, dah berak flush. Susah sangat ke nak buat macam tu? Semua nak kena ajar ke?

15. Rajin-rajinlah bertanya isteri kalau dia perlukan bantuan anda dengan kerja rumah/menjaga anak. Tapi jangan tanya dua tahun sekali. Jangan tunjuk rajin bila ada tetamu di rumah saja.

16. Hormatilah isteri anda sebagaimana anda mahu dihormati. Isteri pun manusia. Allah berikan banyak keistimewaan kepada para isteri tapi diputar-belitkan tafsirannya oleh orang lelaki untuk kepentingan diri sendiri.

17.. Jangan main kayu tiga dengan perempuan lain. Main lain lagi tak boleh. Kalau isteri awak yang buat, tentu awak tak boleh tolerate, jadi mengapa isteri awak kena tolerate kalau awak buat?

18. Kalau tak menyukai sikap atau perbuatan isteri, tegurlah secara baik, jangan asyik nak menengking aja. Kalau awak sakit nak mati nanti, siapa yang kena jaga awak? Bai jual roti? Apek jual sayur? Jiran sebelah rumah awak?

19. Kalau isteri nampak tak sihat, cepat-cepatlah bawa jumpa doktor. Tunjuklah anda mengambil berat tentang dirinya.

20. Berbincanglah dengan isteri sebelum sesuatu keputusan dibuat. Walaupun suami megah ada kuasa veto, tak jadi bapok kalau pendapat isteri diambil kira. Pokok pangkalnya ialah timbangrasa dan saling menghargai. Cubalah ketepikan ego yang keterlaluan. Bukannya laku bila dah mati nanti.

21. Dalami agama dan bimbinglah anak isteri dengan ikhlas seperti yang dituntut agama. Ingat, kalau seorang suami masuk syurga, besar kemungkinan isteri pun masuk syurga. Kalau suami masuk neraka belum tentu isteri juga masuk neraka. Kalau isteri masuk neraka, besar kemungkinan suami juga masuk NERAKA tapi kalau isteri masuk syurga belum tentu suami pun masuk syurga.Ini bukan rekaan saya tapi saya dengar dari seorang ustaz.

22. Berusahalah dengan ikhlas untuk mempertahankan keharmonian rumahtangga. Jangan buat apa yang isteri tak suka. Percayalah, kalau suami buat baik sekali dengan isteri, isteri balas sepuluh kali

23. Jangan buat donno kalau isteri merajuk atau berkecil hati. Kalau perlu minta maaf, minta maaf, kalau perlu dipujuk, pujuk. Hati orang pompuan ni sensitif. Kalau kami rasa suami tak ambil kisah, perasaan bagai dihiris-hiris. Perkara yang dipandang remeh oleh suami boleh menjadi kanser kepada isteri. Kepada para suami khususnya dan kaum lelaki amnya, janganlah dianggap masalah hati dan perasaan orang perempuan ni enteng sahaja.

LuvNotes: Mane kertas yg yang print dlu tu? dah buang ehh.. memang carik nahas tol!!

Monday Blues

9:27:00 AM 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum zzzzzz.....

Apasal kalau hari Isnin je mesti takde mood nak buat kerja? Salah hari Isnin ke salah diri sendiri. Huhu. Saya dah bosan sangat ni. Kaki rasa ringan je melangkah ke ruang solat. Kalau dapat tidur sekejap ni. Memang heaven lah.

Sekarang ni, asal lepas solat Zuhur je, mesti nak baring-baring sekejap kat ruang solat. Pastu buat-buat tertidur. Hehe. Ibu mengandung dimaafkan kan. Alasan!

Ada 2-3 post saya dah tulis semalam tapi save dalam draft dulu sebab gambar tak tranfer lagi. Malam ni kalau rajin saya update. Ala update ke tak bukan ade sape-sape kisah pun kan. Tulis ni pun syok sendiri jek. Haha.

Mangga Muda Cicah Garam

1:17:00 PM 0 Comments A+ a-

Pagi-pagi lagi dah makan asam. Tak boleh nak tahan. Lalu tepi meja asyik duk jeling buah mangga. Tak boleh jadi nih. Nak kena makan gak nih.

Lepas breakfast tadi, buat alas perut. Terus kupas mangga. Saya beli dekat kedai runcit hari Khamis lagi. Ni pun dah tinggal dua biji je. En. asben pun sama laju je kalau potong pastu cicah dengan rojak Mak Bee. Tapi pagi ni takmo makan dengan kuah rojak. Makan dengan garam lagi beshh!

Sambil tengok tv tangan tak berhenti cicah mangga dengan garam. Puas hati! Sakit perut belakang kira. Hahaha

Lempeng Terbang

12:14:00 AM 0 Comments A+ a-

Bangun pagi ni rasa rajin pulak.

Lepas mandi, kutip baju masuk mesin. Mesin baju. Clearkan sinki sebab semalam dah penat sangat tak sempat nak kemas. Nanti nest episod saya story short vacation kitorang semalam. Yang langsung tak dirancang. Lepas kemas ruang tamu, rasa nak makan lempeng pulak pagi. Nasib baik tepung lebih buat cucur hari ada balance lagi.

Jadi mula la sesi melempar lempeng. Konon nak tunjuk terer siap buat lempeng terbang lagi. Hehe. Buat sikit je. Panas-panas terus gulung. Siap! Hidang dengan teh o panas my peberet.

Cicah lempeng dengan madu dengan susu

Masakan Pertama Selepas +ve

11:38:00 AM 4 Comments A+ a-

Hahahaha. Tajuk mengada-ngada!

Malam tadi gagahkan jugak memasak untuk en. asben. Menu yang sangat sempoi. Sup sayur aka sayur air + ayam goreng untuk asben, ikan goreng untuk saya. Tekak sekarang ni memang tak berapa nak terima sangat ayam. Dapat ikan kering dengan sambal belacan pun dah orait.

Sekarang asyik duk teringat nasi dagang pakcik yang jual dekat pasar Berek 12 dengan laksam Baiti kat Panchor. Sedapnyer wehhh. Laksam dia siap letak serunding daging ngan telur puyuh lagi. Kota Bharu ok bukan kat sini. Tak sabarnya nak balik raya haji nanti.

Buku Merah

12:15:00 PM 3 Comments A+ a-

Assalamualaikum :-)

Hari ni masuk kerja lewat sikit. Tadi ingat nak mc tapi sedar pukul 6 tadi badan rasa macam sehat jek. Malas pulak rasa nak bangun. Duk bergolek-golek, tengok-tengok dah pukul 7! Asben dah bangun nak gi kerja, dia memang saja tak kejutkan saya, sebab semalam dia dah bagitau suruh mc je. Tapi dah sihat ni, tak reti la pulak nak berlakon depan doktor nanti. hehe.

Cakap kat asben nak pegi cari klinik la. Nak bukak buku merah. hehe. Opppssss.... lom bgtau kat sini ekk

InsyaAllah kalau ada rezeki, by the end of June next year, kami jadi mummy ngan daddy. I'm 7 weeks of pregnant :-)

Hari Ahad baru ni gi confirm check kat klinik. Ok2. Back to buku merah.

Pukul 9 asben balik, terus pegi Kg Melayu Subang. Kitorang tak tau pun klinik tu kat mana. Main redah je. Pastu ringan-ringankan la mulut bertanya. Dah pukul 10 baru jumpa. Klinik Desa Subang kalau tak silap. Klinik dia bangunan kayu je. Pastu orang punya la ramai. Cakap kat asben, takmo la buat buku hari ni. Tengok orang ramai pun dah start rasa loya. hehe. Mengada betul la. Tapi dia ikut je. sebab dah tau kalau pukul 10 baru sampai, tah pukul berapa la siap nanti. Lupa nak tanya orang kat klinik tadi, hari apa untuk ibu mengandung. mengandung? alahaiiii... macam tak biasa je langi dengan term tu. hikhik.

So asben hantar balik. Tukar kereta terus datang office. Kalau duk umah pun bukan boleh buat apa. Lagi pun kalau duk umah, terus rasa tak sehat. Tambah-tambah kalau asben ade. hahaha

Evening Sickness

12:00:00 PM 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum :-)

Semalam, buat kesekian kalinya, dapur saya masih suci murni. Rasa dah seminggu lebih tak berasap. Sejak balik dari outstation last week lagi. Betul-betul takde mood nak memasak. Asal pegang je lesung batu, mula rasa loya nak muntah. Kesian en. asben. Asyik makan burger je dia. Suruh masak takmo. Padahal sebelum kawin tau pulak dia wat bihun goreng la, masak sardin la. Tapi sekali dia buat burger, 2 bijik terus. Satu letak cheese. Satu balut dengan telur. haha.

Sampai je rumah semalam, terus mandi. Nak segarkan badan sebab konon pastu nak masak. Dah siap solat, letak nasi dalam rice cooker, keluarkan ayam ikan semua. Asben balik layan drama Chinta dulu. Tapi yang peliknya, asal pukul 7 je penyakit saya dah start dah. Mula la rasa loya, pening nak muntah semua lah. Tambah pulak semalam kaki memang sakit. Rasa macam urat-urat kaki ditarik-tarik. Ni mesti kes jalan jauh nak gi cari nasik time lunch la ni. Bantai pulak pakai heels. Aduhhh... sakit yang amat sangat. Mintak en. asben urutkan. Air mata takyah cakap la. Dah takleh nak stop. Bukan nangis sebab sakit tapi syahdu pulak. Sebab hari-hari dia kena jadi tukang urut. Dah la makan pun saya dah tak mampu nak sediakan. huhu. Sabar yea bie....

Lepas solat Maghrib, saya sambung tido lagi. Asben cakap panas, siap pasang kipas atas bawah lagi. Tapi saya berbalut dengan selimut. Rasa sejuk sangat-sangat. Tido pun takde la lena sangat. Sambil layan cerita Marhabbah De Laila. Best gak cerita TV9 ni. Pukul 10 je, badan terus rasa segar. Perut pun baru la rasa lapar. Tapi nak masak dah malas. Minum susu makan roti sekeping. Kesian tengok asben dan tertidur pun. Tah kenyang ke tak makan roti ngan milo je dia :-(

Khasiat Buah Delima

10:07:00 AM 5 Comments A+ a-

Tadi google cari info pasal delima. Jumpa yang ni. Sharing kan ke caring namanya :-)

Antara kebaikannya :
*mengelakkan / mengurangkan morning sickness
*memperelokkan rahim
*menghalang pembentukan sel kanser
*mencantikkan kulit
*mencegah dr nyanyuk
*memberi tenaga
*elok utk pesakit tekanan darah tinggi dan rendah
*elok utk sistem penghadaman
*mengurangkan berat badan

Sepertimana sabda daripada Nabi Muhammad SAW daripada Ali dan Abu Nu'aim yang bermaksud: "Buah delima dan kulitnya dapat menguatkan perut untuk penghadaman". Jus buah delima dapat memberikan zat kepada tubuh badan serta menyegarkan badan dan ia dapat dihadam dengan cepat kerana sifatnya yang ringan dan akan mengeluarkan haba bersama dengan angin di dalam perut. Oleh sebab itu buah delima tidak disarankan kepada mereka yang menghidap demam. Ia juga bertindak sebagai penawar yang baik untuk cirit birit, anemia, tekanan darah tinggi dan atritis. Di samping itu, buah delima dapat menguatkan jantung dan membantu dalam fungsi saraf dan otot. Oleh kerana itulah, ia mampu menghilangkan rasa keletihan. Di dalam perubatan homeopati pula, buah delima disarankan untuk mengubat cirit birit, sakit telinga dan kurang lawas penghadaman.

Kalau tak silap dalam al-Quran pun ada sebut pasal khasiat delima ni kan. Kena makan setiap ulas sebab dalam salah satu ulas tu la ada khasiatnya.

Kalau makan isi dia je tak makan biji pun ok ke? hehe. Takleh nak telan la biji dia. Kecik cinonet pun takleh gak nak telan.

Buah-buahan Baik Untuk Kesihatan

10:02:00 AM 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum :-)

Semenjak dua menjak ni, tekak memang teringin sangat-sangat nak makan buah. Kalau boleh nak makan mempelam sala yang kat perlis nun, tapi mana la nak cari kat sini.

Tak dapat makan mempelam, makan jambu taruk asam boi pun sodap. Tiap kali kalau keluar tengahari, mesti singgah beli jambu potong dengan air jam kat tepi office. Air jambu tu dia taruk asam boi. Memang terbaik lah asam boi dia. Siap ade asam yang belum hancur lagi. Perghhh...dah terliur neh. hehe.

Balik dari Lumut tu hari, singgah hentian Tapah. Beli jambu batu seedless dengan jambu madu. Cicah dengan kuah rojak Mak Bee. Sedapppppp :-)

Semalam rehat lama, keluar pegi Jalan Tar. Ada bukak gerai buah pulak kat situ. Teringin nak makan buah plum pulak dah. Beli la buah plum dengan buah delima. Buah plum tu 5 biji Rm3.50. Saya amik 10 biji. Pastu delima tu 4 biji RM10. Amik 2 biji udah ler. Nanti tak habis, dah kecut tak sedap pulak.


 Buah anggur hujai tu kirim kat akak office. Pilih punya pilih plum tu, tapi sampai kat office je, dua bijik dah lembik. Kalau tau tadi, pilih yang merah semua.

Buah delima dah siap kupas. Sambil taip sambil makan. hehe :-)


Mood Yillek

9:23:00 PM 0 Comments A+ a-

Sejak balik dari outstation hari Selasa baru ni, asyik takde mood je. Nak kata penat, memang la penat sebab saya drive pegi balik. Tapi semalam dah qada' tido. Pun takde mood lagi.

Kat office tak payah cakap la. Memang takde hati langsung nak buat keje. Main cuit-cuit sikit-sikit je. Dah la keje tengah banyak. Pastu sibuk ngan 5S lagi. Tension la 5S ni. Tah sape la punye idea nak wat 5S. Membazir je banyak rasenya.

Mata ni mengantuk je manjang. Kalau boleh lepas solat Zuhur, nak je baring guling-guling kat tempat rehat kat office. hehe. Nasib baik tadi bos takde. Sempat la betul-betulkan urat sket.

Bila mood nak datang balik ni. Rumah pun tak berkemas. Masak tu takyah cakap la. Cian en. asben. Sabar yea bie ;-p

Sambal Nasik Lemak Sempoi

9:15:00 PM 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum :-)

Hari ni kita main masak-masak pulak ekk. hehe, saya tujukan entry ni khas untuk Pn. Huda Chomel yang nun di Melaka Maju 2010. haha.

Hidangan untuk 2 orang makan dari bekpes, bawak ke lunch sampai la ke dinner. Haha. Pemalas giler kan. ;-p

Bahan-bahan:
3-4 sb minyak tuk tumis --> anggaran dalam 3-4 sudu besar
3 ulas bawang merah --> tumbuk kasi lumat
2 sb cili giling cap Putri --> kat Giant ada. Cili ni memang pedas. klu nak pedas lagi tambah ler lg
   Bawang besar --> potong bulat-bulat
   Asam jawa sikit
   Air
   Garam & gula

Cara-cara:
1.  Panaskan minyak. Saya pakai minyak yang dah guna untuk goreng ikan bilis.
2.  Tumis bawang merah. Pastu masukkan cili giling. Bagi pecah minyak. Api takmo besar yea.
3.  Masukkan air asam jawa. Tambah air nak bagi berkuah. Biar mendidih.
4.  Masukkan bawang. Sebab nak bagi bawang ni masak. Kalau keras kang tak best la pulak.
5.  Pastu tambah la garam ngan gula. Saya suka bagi dia rasa pedas ngan manis. hehe. i kan anak jadi Kelate.
6.  Siapppppp :-)

Kan dah cakap huda.... sambal sempoi je. Tak mampu nak lawan bihun sup awak my mabeles melotop-lotop tu. kan kannnn

Tunding Jari

8:49:00 PM 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum :-(

Nak lepaskan apa yang terpendam je ni.

Saya cukup tak puas hati la dengan lelaki yang suka tunjuk kat kita atau nak tunjuk apa-apa pakai cari tengah. Bukan masalah mencarut. Saya tak fikir camtu pun. Tapi saya tak suka. Macam kurang sopan. Serius TAK SUKA!

Macam tadi, masa dalam meeting, my bos tunjuk kat saya macam tu. geram la. Terus takde mood. Nak pandang muka dia pun dah rasa menyampah. Maybe dia tak perasan kot. Sebab at the same time, dia pegang pen. Tapi kena careful la kan... Tak tau la nak cakap macamana. Tapi saya memang tak suka. Dah banyak kali berlaku. Orang lain perasan ke tak saya tak sure.

Casing Handphone Pig Skin

8:42:00 PM 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum :-)

Cuma nak berkongsi info terutama kita sesama Islam ni. Insiden ni berlaku hari Isnin lagi sebenarnya, tapi tak sempat nak update kat sini sebab kena outstation.

One of my friend kat office hari Isnin tu, pagi-pagi lagi tunjuk dia ada beli casing tuk handphone dia. Leather. Dia pelik la kenapa asal dia on je handphone dia, terus bukak application camera. Dia pelik la sebab sejak pakai casing tu la jadi camtu. So saya pun try la tilik-tilik sama. Tapi tak settle gak problem dia.

Tak lama lepas tu, dia tunjuk lagi kat saya casing tu, saya pegang la sebab ingat dia nak tunjuk apa. Dia cakap PIG SKIN. Terkejut la weh. First time sentuh kulit makhluk HARAM tu. Dia terus buang casing tu. Kitorang turun bawah cari tanah, sebab was-was walaupun sentuh kering sama kering, better samak gak kan. Baru puas hati.


Source : Saya dapat dari satu forum. Tapi casing my friend tu lebih kurang camni la

Dia beli kat Wangsa Walk. So korang kalau nak beli barang-barang leather ni, hati-hati la yea. Nanti tak pasal-pasal kena samak

Projek Hujung Minggu

3:55:00 PM 1 Comments A+ a-

Sedapnya ais-krim milo home-made ni. yummyyy!!!

Oppsss lupa ;p

Assalamualaikum semua :-)

Alhamdulillah, tercapai jugak akhirnya ngidam nak makan ais-krim milo sendiri punya. Ni semalam punya koje. Plastik ais-krim dah 2-3 minggu dibeli, tapi baru semalam berkesempatan nak membungkus. Bukan malas tapi bab nak menyimpul tu yang lomah sikit. hehe. Kalau dulu time kecik0kecik selalu my ma buat ais-krim ni. Macam-macam perisa. Ade bandung, kopi susu, bubur, asam boi. Jeruk mangga paling besh!! Saya tukang tuang dalam plastik je. Nak simpul tak reti. Tak kemas.

Semalam bantai jugak buat. Tak kira la kemas ke tak. Asal jadik! Ni la hasilnya.

Pagi ni dah keras. Dah siap untuk dimakan. haha. Ni pun sambil taip sambil hisap ais-krim. Fuhhh memang nikmat panas-panas ni :-)

Hari ni terlebih rajin sikit. Tuk breakfast saya buat nasi lemak. First time mencuba. Timun takde so ganti ngan kobis yang dicelur. Sambal terangkat la jugak. Sampai en. asben menambah. hehe


Nasi lemak ngan sambal yang pedas + manis. nyummm nyummm

Penangan Tupperware

9:19:00 AM 2 Comments A+ a-

Assalamualaikum wbt :-)

Semenjak jadi ahli Tupperware (dari bulan 6 lepas kawin kalau tak silap) ni, perasaan rajin nak buat bekal bawak pegi office ni makin mengancam. hehe. walaupun ini baru kedua saya bawak bekal ke office :-)

Malam semalam masak lauk banyak tapi nasi tak cukup. Kesian husband. Tak cukup makan dia semalam. Time kite masak nasi banyak takde pulak dia nak menambah, alih-alih semalam mintak tambah. Saya suruh je amik nasi saya, konon saya nak makan sikit je sebab dah kenyang. hehe. Takpe berkorban untuk husband.

Pagi tadi bangun awal sikit sebab nak hangatkan lauk. Bukan lauk special pun. Masak sardin, sayur campur dengan ayam goreng je. Tapi sayang pulak kalau membazir. So hari ni dapat la saya merasmikan bekas tupperware ni. Cumil je letak lauk dalam ni. Yang tak berapa sedap pun jadi berselera. Alasan! ahahahaha

So hari ini memang jimat. Pagi makan roti cicah ngan sardin. Lunch pulak beli nasi ngan sambal belacan kat cafe bawah, makan dengan bekal dari umah. Tapi semalam memang murah sangat-sangat rezeki saya. Dah siap lunch, ade meeting. Makan pau ngan kuih pulak. Pastu ada officemate belanja cendul pulut. Fuhhhh... sedap! sejuk-sejuk dalam econ pun still sanggup hirup cendul.

Ya ALLAH murahkanlah selalu rezeki saya dan juga kawan-kawan saya :-)

Ini la bekas tupperware yang dah berjasa semalam. Kalau ada sape-sape nak beli barang tupperware, contact saya yea. promote!

Luvnotes: Sebab dah kenyang jadi malas nak masak malamnye. Husband wat burger 2 bijik tuk dia, saya makan rojak yang officemate bagi petang tadi

20102010

11:10:00 AM 0 Comments A+ a-

Fuhhh! Lama betul belog tak dijenguk. Bukan tak ada masa. Tapi tak ade apa yang nak diceritakan. Takkan asyik nak share emel aje kan.

Bukak fb tadi, tengok status member letak 20102010. Terus klik dekat computer calendar sebab tak tau pun hari ni berapa haribulan. hehe. Memang lawa kan tarikh hari ini. Rasanya lagi cun dari 101010. Ada apa-apa yang menarik ke hari ni? As for me, tak ada pun. Bangun pagi macam biasa, salam, mtk izin suami, then turun dari rumah untuk cari rezeki. Tapi sampai office, mood memang tak tau ke mana. Tambah-tambah pulak semua bos-bos besar ngan bos-bos kecik takde. Memang heaven la kami-kami yang kuli ni. hehehe
 

luvnotes: kalau la en asben dapat bersabar sikit je lagi hari tu, dapat la pilih tarikh yang lawa-lawa sket. Senang nak ingt. hikhik... en. asben ke saya yang tak sabar nak kawen ehh (0_^)

Cuti Bersalin 90 Hari

8:00:00 PM 0 Comments A+ a-

Syukur Ya Allah.....

Impian penjawat awam wanita akhirnya tercapai sudah! PM umumkan dalam Bajet 2011 petang tadi. Cuti bersalin ditambah dari 60 hari ke 90 hari. Syoknyerrrrr.... Syok-syok pun turn saya tak sampai lagi. hihi

Tapi kan...kalau ibu cuti 90 hari, bapa still 7 hari ke? Alaaa.... takleh la nak dera lame-lame kalau gitu

Amazing 3D Art

8:38:00 AM 0 Comments A+ a-

1

2

3

4

5

6

Macam real kan…. tapi sebenarnya semua ni cuma lukisan cari kapur je. Memang berbakat ah die nihhh. Kat Malaysia ade tak yang leh wat gni???

Tulip

10:35:00 AM 0 Comments A+ a-

Tulip glamer kat Belanda kan. Dari kecik lagi selalu je berangan dapat bergambar kat ladang tulip. Bile la impian nak tercapai….hmmm. Tadi dapat emel dari kawan. Gambar ladang tulip. Mak oiiiii sangat-sangat memukau pandangan lah. Share kat sini ehh

 

1

3

5

8

9

10 11

13

14

16

Gambar Pre Wed Sheikh Muzaffar & Dr. Halina

9:43:00 AM 0 Comments A+ a-

Kasi tengok gambar dlu. Nanti-nanti baru kita komen

gambarpraperkahwinansheikhmuzaffar Cam fairytales la plak kan..siap main terbang-terbang neh

gambarpraperkahwinansheikhmuzaffar2

Lawa giler editing die kan

gambarpraperkahwinansheikhmuzaffar3

Buai laju-lajuuuu…sampai pokok sena……. 

 

Lawa kan gambar die. CST punye keje la ni… memang terbaek ah dorang neh. Lawa sangatttt…. Dengar cite dorang tinggalkan buai kat atas bukit tu. So pasni sape-sape nak photoshoot atas bukit 2 bleh la pose cam ni gak ni. Kalau tak silap ni kat Broga Hill kan.

Tak sabar nak tengok majlis wedding dorang nanti. Sure gempak punye lah!

 

* Picture credit to beautifulnara.com