16 Minggu Sudah

4:59:00 PM 0 Comments A+ a-

Hari ini Ahad, 2 Jan 2010 maka diumumkan kandungan saya sudah masuk 4 bulan. Tinggal 5 bulan je lagi. Takut la pulak. huhu. Ya Allah permudahkanlah segalanya.

Dah masuk minggu ke-16 tapi masih sama lagi. Selera makan masih kurang. Uwek-uwek masih ada. My tommy tippie pun tak berapa nak nampak lagi. Tak kisah la. Asalkan sihat kan.

Sedikit info:
Saiz bayi anda sekarang lebih kurang sebiji avokado (panjang dari mercu kepala ke punggung sekitar 5 inci / 11.6 sentimeter dan berat sekitar 4 auns / 100 gram). Dalam tiga minggu ke hadapan ini ia membesar secara memecut, menambahkan beratnya dua kali ganda dan panjangnya beberapa inci. 

Di dalam atau di luar rahim, bayi merupakan mahluk yang suka bermain. Bayi anda mungkin telah menjumpai mainan pertamanya - tali pusat - yang dia suka menarik dan mencekau. Kadangkala ia akan menggenggamnya begitu kuat menyebabkan jumlah oksigen yang lalu masuk berkurangan, tapi jangan khuatir - dia tidak memegangnya terlalu lama untuk memudaratkan. Sistem peredaran dan trek kencing sudah berfungsi sepenuhnya, dan dia menyedut masuk dan mengeluarkan cecair amnion melalui paru-parunya. 

Kadangkala, apabila anda bergerak secara serta-merta, anda akan terasa sakit sedikit di sisi anda. Ligamen-ligamen di kedua belah uterus anda dan dinding pelvis sedang meregang ketika bayi anda membesar. Anda sudah tentu merasakan sakit-sakit ringan, tetapi sekiranya ia berlanjutan atau bertambah kuat, beritahu doktor anda.

InsyaAllah esok saya post entry pasal weken hujung dan awal tahun. hihi