Supplement Ibu Mengandung

7:42:00 AM 4 Comments A+ a-

Preggy mommy biasa ambik supplement ape ek? Ada yang ambik ada yang tak kan.

Masa first jumpa dokter nak pastikan betul ke pregnant, dokter tu suruh beli Obimin. Masa tu baru nak masuk 8 minggu. So saya pun terus la cari farmasi. Besoknya dah start makan. Pastu tanya my friend yang kerja misi. Dia cakap biasanya Obimin ni dokter akan sarankan makan bila kandungan dah masuk 3 bulan. Saya pun stop la dulu makan.

Beli kat Farmasi Alpha, RM 29 before less

Yang ni pulak asid folik. Masih makan sampai sekarang. Orang cakap elok makan sampai nak bersalin.

Source : Saya google. Lupa pulak amik kat blog mana. Mintak izin yea tuan empunya

Disebabkan saya kurang minum susu, dokter susgest saya amik kalsium tambahan. So saya cari la kat farmasi. Kalsium ni 1 tablet contain 800mg kalsium. Orang mengandung perlukan lebih 1000mg kalsium sehari kan. So saya beli la yang ni. At least lagi 200mg tu saya topup dengan makanan lain la.

Source : Pun saya google. Mintak izin yea tuan empunya

Tablet dia punya la besar. Tiap kali makan mesti kena togok air banyak-banyak. Kalau tak memang tercekik la jawabnya.
Lagi apa yea nak kena makan? Ingat nanti dah cukup 6 bulan nak cari vitamin yang ada DHA pulak. 

4 kawan cakap

Write kawan cakap
miss hidayat
AUTHOR
February 25, 2011 at 11:18 AM delete

supo la ha oghe make vitamin ni jgk..obimin, ngan obical tu..hok spital pun make jgk..gilir2 la..kalu mkn hak spita, xmake obimin..make blako takut overdos..pahtu hak DHA amik neurogain..tp gak xhabis blako, neurogain jah habis sebotol..hikhikhik

Reply
avatar
Reyha
AUTHOR
February 25, 2011 at 4:49 PM delete

oooo nasib baik yat oyak. ore duk xingat doh gapo namo ubat hok DHA 2.macih2.. bleh g cari esok ^___^

Reply
avatar
February 26, 2011 at 12:22 AM delete

kekoh kuali baru beli tu laa... ubat tuu....

Reply
avatar
Reyha
AUTHOR
February 26, 2011 at 3:04 PM delete

sibuk laaaa....tutup dapur br tau

Reply
avatar