Air Kelapa Licinkan/Bersihkan Kulit Baby

12:28:00 PM 5 Comments A+ a-


Betul ke?

Wallahualam. Kena try dulu baru tau. My SIL masa pregnantkan anak dia yang sulung, memang pulun minum air kelapa. Asal keluar makan mesti order air kelapa. Alhamdulillah masa lahirkan Darwisy, anak dia yang sulung tu memang bersih je kulit dia. Lendir-lendir pun nurse cakap tak banyak lekat. Senang nak cuci. Orang cakap air kelapa ni boleh amalkan minum bila kandungan dah masuk 6 bulan. Saya dah start minum masa 5 bulan lagi. Tapi start dengan kelapa jeli dulu. Takut gak gak minum terus sebab air kelapa kan macam tajam sikit.

Tapi.....

Tak boleh minum kerap sangat jugak nanti baby besar. Ni bidan yang urut perut saya hari tu yang bagi tau. Dia cakap air kelapa ni menyuburkan baby. Means mempercepatkan pembesaran baby. Takut nanti baby jadi besar kang susah pulak nak bersalin. Nanti kalau sempat saya story pasal urut perut dengan bidan masa balik kampung weekend baru ni.

5 kawan cakap

Write kawan cakap
miss hidayat
AUTHOR
April 5, 2011 at 3:37 PM delete

hehe...oghe pun ngandung aina dulu kuat minum air nyo..tu aina besar tuh..tp meme time mula2 tubek tu bersih sgguh kulit dia, licin gebu..mok oghe larang dah xbui minum air nyo, nt pala baby besar..jolo sungguh pala aina besar xmuat nak tubek kot pintu..hihii..tu la xdgr org tua larang sgt, pah bleh rasa..;)

Reply
avatar
Reyha
AUTHOR
April 5, 2011 at 4:05 PM delete

ore ado g jupo bidan maso balik baru ni. suh dio jamoh perut sb baby duk berat alik kanan. pah dio la oyak palo baby besar kakloh ni. xmuat nga saiz saiz perut doh. aduhhh takut gak nih

Reply
avatar
miss hidayat
AUTHOR
April 6, 2011 at 9:05 AM delete

hmm, doa mintak mudah2 blako..kita ikhtiar jah mana hak mampu..xleh duk pk sgt juga nt effect baby..boleh jah minum air nyo tp pado2..oghe dlu bleh kato hari2 minum, hak sejuk plak tu..meme cari nahas la..rajin2 la main soduku nak anak bijak gak..hihi..pah kalu nak ngelak anak kena kuning, molek minum susu kambing hok fresh sblm deliver..org mulo dan 3 botol jgk masa duk kg tgu nak bersalin.. alhamdulillah aina xkena kuning even mama dia darah 'O' pun..

Reply
avatar
Reyha
AUTHOR
April 6, 2011 at 4:10 PM delete

aduhhh susu kambing ko... daging kambing pun xleh nak make. ore amal make anggur hijau. try jah mugo namo lg petuo xtau berkesan ke dok. atah2 ore jugok dih

Reply
avatar
Siti Asiah
AUTHOR
April 20, 2012 at 11:39 AM delete

sy plak musim mengidam air kelapa dah lepas...skang tengah 'gile' kat soya panas plak...;)

Reply
avatar