My Little Angel

12:49:00 PM 0 Comments A+ a-


Alhamdulillah..... Syukur kepadaAllah SWT, saya telah selamat melahirkan bayi perempuan pada 17 Jun yang lalu.

Nur Safiyyah Arissa
17 Jun 2011
9.48 PM
3.2 kg
Caesarean
HUSM

Nanti saya story-mory pasal kelahiran my baby. Nak kena kerah tenaga ngan otak nak flash back.

Setahun Pertama Yang Penuh Bermakna

12:00:00 PM 0 Comments A+ a-


Happy 1st Anniversary My Dear Husband
muahhh...muahhhh ^__^

Alhamdulillah Allah panjangkan jodoh kita
Terima kasih di atas semua yang Bie dah bagi
Semoga Allah kekalkan jodoh kita hingga ke syurga
Amin

Babysitter @ Pengasuh VS Nurseri/Taska/Tadika

12:34:00 PM 4 Comments A+ a-


Tooooooloooongggggggg *___*

Konpius niiii.....

Mana nak tinggal baby nanti. Aduhhhhh risau betul la. Weekend baru ni keluar berita pasal baby mati tercekik sebab pengasuh. Malam tadi pulak baby mati sebab lemas dekat nursery. Semua tempat dah tak selamat ke sekarang ni? Risaunyerrrr.... Kalau la mampu, nak je berhenti kerja, jaga baby, pastu buat bisness dari rumah. huhu... Kalau laaaaaa........

Hari tu ada jumpa akak yang tinggal satu blok. Tanya dia ada tak kenal saper-saper yang jaga baby kat blok tu. Dia cakap dia pun jaga. Owhhh ok gak tu. Saya tanya dia sekarang jaga berapa orang. Dia cakap ada 3 beradik. Umur 5, 4 dengan 1 tahun lebih. Pastu dia cakap anak dia yang bongsu sekolah rendah. Balik pikir-pikir ok la kot. Sebab saya pun bukan kenal saper-saper kat kawasan tu.

Baru-baru ni kebetulan dapat MC, saya pegi la jenguk rumah dia. Masuk je dah agak terkejut. Rumah tak berapa nak kemas. Pastu ada 2 orang jiran datang bersembang. Dalam rumah tu ada 5 orang budak range umur 1 tahun lebih hingga 5 tahun. Dia tunjuk la yang 3 beradik tu. Lepas tu ada lagi sorang budak perempuan, umur 5 tahun jugak. Dia cakap mak ayah budak tu berniaga. Diorang bayar sehari RM10. Tiap-tiap hari diorang akan hantar pagi, pastu tengahhari datang ambik. Dalam pukul 3-4 hantar balik. Petang dalam pukul 6 dorang ambik. Saya tanya la saper budak laki sorang lagi tu. Anak dia rupanya. Aikkk hari tu cakap paling kecik dah sekolah. Hmmmm... dah buat saya pikir lain dah ni.

Budak yang berumur 1 tahun lebih tu tidur dalam buai. Dia cakap nanti nak hantar baby, tak payah bagi buai, sebab kat rumah dia ada lagi satu buai extra. Tapi rumah kitorang ni kecik. Sama saiz. Mana dia nak pasang buai lagi satu??? Saya curi-curi jenguk dalam bilik, ada katil 2 tingkat, tapi bersepahnye. Pastu dalam bakul kat ruang tamu ada bakul kain penuh tak berlipat. Kat tingkat ruang tamu pulak, dia sidai baju. Huhuuuu... lemasnye nampak suasana rumah tu.

Saya cakap kat dia, kira booking dulu. Nanti ape-ape saya bagitau. Owhhh dia caj RM250 untuk baby.

Macamana niiiiiiiiii...........?

Nak letak situ jugak ke ekk? Ada tak saper-saper yang tau nursery/taska/tadika area Kota Damansara? Kalau nak letak rumah babysitter pun, kalau boleh saya nak yang jaga tak lebih dari 2 orang baby.

I really need help -_-

Test BSP Di Rumah

10:14:00 PM 0 Comments A+ a-





Check Up @ 37 Weeks

9:57:00 PM 0 Comments A+ a-


Aiyoooo dah masuk 37 minggu ler.... Hadoi makin kecut perut dah ni. Tak tau nak cakap takut macamana. Takut nak bersalin atau takut tak sempat balik bersalin kat Kota Bharu atau takut husband tak sempat balik teman saya bersalin nanti. Ada 3 jenis takut ni. Tak tau yang mana satu. Ke semua sekali......?

Baby sabar yea.... Tunggu Ma Tok ngan Abah Tok datang sini ambik kita balik Kota Bharu dulu yea. Huhu..... Hari-hari cakap kat baby macam ni :p

Ok back to topic!

Pagi tadi macam biasa, rutin ibu mengandung yang dah masuk 3rd trimester ni, kena checkup tiap-tiap minggu. Kalau ikut misi last week, dia cakap hari ni pinjam mesin glucometer ngan checkup. Tapi tetiba misi lain pulak cakap hari ni tak boleh buat checkup, kena ambik mesin glucometer je pastu besok sambil nak hantar mesin tu baru buat checkup. Eiii panas je telinga saya. Dah la tunggu punya lama!

Pukul 8.30am dorang panggil nama saya. Rupanya tak boleh ambik mesin lagi sebab misi yang jaga kabinet mesin tu lupa mana dia letak kunci. Aduhhhh dugaan lagi. Dia suruh saya breakfast dulu pastu 2 jam lagi datang balik. Mana saya nak merayap pagi-pagi sorang-sorang diri ni. Perut dah lapar. So gi makan dulu kat gerai tepi klinik. Dah siap makan, masuk balik klinik, saya bagitau dekat misi, saya nak buat checkup, alang-alang dah datang ni, sia-sia je bazir minyak kereta kalau apa pun tak buat.

Rutin biasa checkup mesti nak kena wat test urine. Dah siap check, tunggu untuk jumpa dokter. Tetibe nombor saya dipanggil lagi. Misi cakap kena buat urine test lagi sekali sebab dia lupa nak suruh saya buat yang detail test. EDEMA kalau tak silap nama test tu. Ishhh ishhh geramnyaaaaa.....

Dah siap baru dapat jumpa dokter. Saya terus bagitau dokter ni last saya checkup kat klinik tu sebab next week dah nak balik kampung. Padahal nak balik hujung minggu. Tapi saya dah bosan la nak gi klinik tu. Dah la jauh. Dokter bagi surat untuk rujuk ke klinik Pengkalan Chepa, KB. Hehe...lega rasa sebab next week dah tak payah duk tersengguk-sengguk kat situ lagi.

Habis checkup, jumpa misi tanya dah boleh ambik mesin glukometer ke belum. Nasib baik ada orang baru hantar. Pukul 11 baru siap semua. Besok kena datang lagi sekali untuk hantar result BSP. Huh... Sabar je laaaa