Solid Food 6 Month : Puree Kurma

2:31:00 PM 2 Comments A+ a-

Since baby bawah 1 tahun tak boleh makan makanan yang ditambah perisa, so mommy guna kurma sebagai penambah perisa. Alhamdulillah Arissa memang suka kalau makan bubur yang ada kurma. Nak buat puree kurma ni senang aje. Sama macam puree sebelum ni.

1. Buang biji kurma. Kalau rajin boleh buang kulit dia sekali. Mommy beli kurma YUTA yang dah memang lembut.

2. Steam kurma tu kejap. Nak bagi lagi lembut supaya senang blend.

Ni gambar kurma yang dah siap steam.

2.  Blend sampai halus dan hancus. Tambah sedikit air masak so that senang nak blend. Tapi jangan cair sangat. Mesti pekat dan likat.

3.  Tuang dalam bekas untuk dibekukan.


Kurma ni dia lembik sikit. Agak payah nak keluarkan dari ice cube. Lagi senang kalau letak dalam bekas jernih tu. Biasayna bila nak guna, mommy letak 1 kiub je sebab dah manis.

2 kawan cakap

Write kawan cakap
AIN NAZRI
AUTHOR
January 6, 2012 at 4:04 PM delete

ooo macam tu je ye.. ok ok.. masukkan dalam book nanti tuk 'Auf 6 bulan (tp lama lagi tuh hehehe).
maksudnya nnt bubur nasi tu kita campur ngan kurma puree tu laa kan..
or kita leh bagi semata2 puree kurma tu jerk?
*maaf ye banyak plak org tanya nie.. hehe*

Reply
avatar
Reyha
AUTHOR
January 9, 2012 at 9:47 AM delete

ain >> nak bg macam 2 je pun boleh tp manis sgy la. sy xpenah bg arissa mkn puree kurma je. selalu campur ngan nasi atau buah2 lain.

Reply
avatar