Bertatih

4:06:00 PM 2 Comments A+ a-

29 Mei 2012 (Selasa) - 7pm

Hip hip horrayyyyy!!!

Mummy happy sangat :-)

Arissa dah boleh bertatih! Semalam dalam pukul 7pm, Mummy tengah syok tengok drama Seindah Sakura. Arissa berdiri berpaut kat almari tv. Mummy syok landing kat tengah-tengah ruang tamu. Tiba-tiba budak kecik tu terkedek-kedek lalu tepi mummy nak menghala ke meja makan. Terkedu tengok dia tetiba berjalan. Macam tak caya! Terus mummy bersorak. Happy sangat-sangat.

Malam sebelum tu punya la malas bila kita suruh dia praktis. Bila kita dirikan, dia buat lembik lutut. Geram. Tapi malam tadi tetiba je. Syukur Ya Allah. Harap-harap tercapai la target mummy nak dia berjalan bulan puasa nanti. Haha

Bila dah tengok dia boleh berjalan tu, mummy angkat dia letak kat almari tv balik pastu ambik kamera, panggil dia. Terus dia datang tersengih-sengih. Pastu bila sampai kat kita terus gelak sambil peluk. Subhanallah. Indahnya perasaan masa tu tak boleh nak cakap.


Berbaloi-baloi

3:37:00 PM 4 Comments A+ a-

Assalamualaikum

3 hari Mommy sangat sibuk menyibukkan diri dengan event besar kat tempat kerja. Alah bukan orang penting pun. Setakat tukang meramaikan majlis je pun. Event ni anjuran department kitorang. Mommy tolong standby kat booth. Tapi tak lekat kat booth pun. Asyik berjalan kutip goodies. Sepanjang event ni diadakan banyak sangat acara cabutan bertuah. Kutip nombor tu tak payah cakap la. Asal dengar je v=cabutan bertuah terus cuba nasib.

Tapi tu la memang spesis yang jarang sangat bertuah. Mommy pernah dapat cabutan bertuah sekali je masa belajar diploma dulu. Sekali tu je la sepanjang hidup ni. Dapat pen.

Tengok kawan-kawan tadi dapat hadiah best-best gak. Ada sorang tu sampai 2 hari berturut nombor dia naik. Haiii bertuahnya badan kan.

Tadi masa majlis penutup ada cabutan bertuah lagi. Mommy tak berharap sangat. Tapi tiba-tiba dia sebut nombor 4....5...2 !!!! Haaa betul ke ni? Macam tak percaya tengok nombor kat tangan. Tunjuk kat kawan sebelah takut Mommy tersilap tengok. Sekali betul la! Terus cepat-cepat turun dari auditorium nak naik ke pentas. Masa tu tak tau pun dapat hadiah apa. Bila pusing balik naik ke tempat duduk, sampai terlajak jalan pulak tu. Lupa mana tempat duduk. Aduh malu betul!

Rupanya kawan Mommy cakap dapat digital camera Canon. Waaaa!! Hepi sangat-sangat. sampai sejuk tangan Mommy. Maklum la orang jarang dapat naik pentas. Hehe. Alhamdulillah rezeki. So senang la lepas ni kalau nak keluar. Boleh bawak kamera. Kalau tak pikir 4-5 kali nak usung SLR tu :-)

Masih macam tak percaya lagi ni......

Happy 11 Month Lil' Arissa

9:48:00 PM 3 Comments A+ a-

11 bulan?
Terlalu cepat masa berlalu... (tetap ayat yang same everymonth ;p ) 

Progress dia sangat-sangat banyak
Yang paling obvious sekali - suka tiru gaya orang
kalau kita marah sambil tepuk lantai, dia pun sama akan tepuk lantai
kalau kita larang dia buat something, dia akan terkam pastu sembam muka kat riba
Asal celik mata je mulut bising
Suka sangat dengar muzik kat tv. Pastu tepuk tangan kat atas macam kat konsert pulak. Sambil henjut badan. Geram!
Tapi masih belum boleh berjalan sendiri. Kalau kita pimpin sebelah

Mommy love U! More than Papa. Haha!

Ni gambar masa nak hantar dia ke taska. Muka tu wajib la payah nak senyum depan kamera.


Ni gambar masa balik. Mulut bising sambil mengamuk kena ikat ngan seatbeat. Pastu diam. Terus terbongkang!

Terharu

11:42:00 AM 0 Comments A+ a-

Sambil blog walking kat blog mama Zabi Aydan terjumpa post ni. Mintak share yea ;-)

Satu perkongsian yang menarik daripada Prof Dr Muhaya:
"Saya berkesempatan untuk bertemu dengan ibu kepada seorang ilmuwan agama (ustaz) yang tersohor pada masa kini. Melihatkan kepada kebolehan anaknya dalam menyampaikan dakwah, maka saya bertanya kepada ibunya, apakah rahsia beliau dalam mendidik si anak? Jawab si ibu, sewaktu si anak (ustaz) dilahirkan, beliau telah mengambil keputusan untuk berhenti kerja bagi menumpukan sepenuh perhatian beliau untuk menyusukan anaknya selama genap 2 tahun. Selain itu, pada setiap malam, apabila mereka suami isteri dikejutkan si anak untuk menyusu, suami beliau akan turut sama bangun. Suaminya akan menyediakan susu kepadanya untuk diminum sambil beliau menyusukan anaknya itu. Suaminya tak benarkan beliau menyusu sambil baring. Sebaliknya, suaminya akan menyediakan belakang badannya untuk beliau bersandar menyusukan anak sambil duduk dan memastikan keselesaan semasa menyusu. Bayangkan bagaimana emosi si isteri apabila setiap malam dilayan sebegitu oleh si suami"

SUBHANALLAH...indahnya alam rumah tangga jika bersandarkan amanah dan kasih sayang kerana Allah. Tak mustahil jika mereka dapat melahirkan generasi yang baik. Beliau yang dimaksudkan adalah ibu USTAZ DON DANIYAL DON BIYAJID.
 
Sebak Mommy baca.......

Berpantang Setahun

10:25:00 AM 3 Comments A+ a-

Bulan depan Arissa dah nak masuk setahun. Cepat sangat masa berlalu. Pejam celik gelap cerah tidur bangun dah nak setahun anak dara Mommy :-)

Dan.... nak masuk setahun jugak la Mommy berpuasa dari beberapa jenis makanan yang sebelum bersalin dulu menjadi favourite Mommy. Orang cakap boleh je makan. Tapi tak tau kenapa jadi takut pulak nak try sebab Ma selalu cakap " Tokleh tunggu sangat doh ko?" "Takdok bendo lain doh ko nok make nyo?" "Saye gak etek ko bade tu" "Ikut la doh kalu nok sangat gak". Disebabkan kata-kata Ma jugak la sampai ke hari ini Mommy masih tabahkan hati untuk berpantang makanan-makanan berikut. Tunggu cukup setahun baru kita pulun habis-habisan. Haha

Pertama - Air Kelapa
Yang ni Mommy betul-betul takut nak minum. Orang tua-tua cakap boleh sebabkan tumpah darah. Air kelapa ni katanya tajam. Asal lalu tepi gerai jual air kelapa je telan liur. Dah la memang peberet nih. Masa mengandung dah pulun minum banyak-banyak konon nak cover untuk berpantang. Haha.

Ke2 - Air tebu
Fuhhh... sedapnya minum tengah-tengah panas tengahari. Ni salah satu air wajib time bukak puasa. Nikmatnya! Yang ni pun tajam. Tajam macamana tu Mommy pun tak paham. Tapi dah orang cakap jangan minum lagi. Ikut je la

Ke3 - Buah Nanas
Yang ni rasanya ramai dah tau kan. Even masa mengandung pun kita tak digalakkan makan. Dah bersalin pun sama la. Tambah-tambah nanas muda. 2-3 hari ni asyik teringat colek nanas je. Aduhhh sambil taip pun dah jenuh nak telan liur nih. Haha. Nanti dah cukup setahun Mommy share resepi colek nanas. Tunggu eh :-)

Ke4 - Jambu batu
Siapa pernah try air jambu batu tepi Selera Semarak. Fuhhh terangkat! Mintak dia bubuh asamb boi lebih. Sedap sangat-sangat. Tak boleh nak cakap. Mommy dah try kat tempat lain tapi tak sesedap gerai tu. Tempat lain macam letak perisa tiruan. Pastu buah jambu dia potong-potong letak dalam ais. Rangup lain macam. Manis pulak tu. Time mengandung boleh kata tiap-tiap hari duk teguk air jambu asam boi.

Ke5 - Kangkung
Kangkung ni boleh buat kita sakit urat. Maybe bukan semua orang. Mommy dulu suka makan kangkung goreng belacan. Tapi lepas satu peristiwa terjumpa lintah dalam kangkung goreng, terus sampai sekarang tak boleh makan. Tengok kangkung kat pasar pun rasa takut nak pegang. Mommy pernah search kat google, rupanya banyak kes lintah dalam kangkung. Kangkung ni kan tumbuh kat tempat berair. Batang dia pulang berongga kat tengah. So boleh la benda tu masuk. Masuk kot mana jangan tanya yea. Mommy pun tak tau. Sebab tu kalau nak masak kangkung, make sure belah batang dia. Pastu masak sampai betul-betul masak.

Ke6 - Nangka
Buah kegemaran nih. Bau dia pun dah menusuk kalbu. Yang ni pun kategori sakit urat. Tapi Mommy dah terlanggar pantang. Hehe. Masa tu kat rumah MIL. Dia ada tanam pokok nangka madu. Mommy makan seulas je. Balik rumah kena bebel ngan Ma ;-p

Tu je la yang Mommy ingat buat masa ni. Nanti kalau ada lagi Mommy update okeh!

Bos Kecik

11:25:00 AM 0 Comments A+ a-

Oittt dak tecik!! 
Tengok ape tu?
Mata sepet muka baru bangun tidur


Owhh layan Seefood rupanya. Sian dak tecik ni dah lama baru mommy beli cd ni. Kusyuk dia tengok. Boleh la duk dia kejap dalam 1/2 jam.


Berdua Lebih Baik?

11:00:00 AM 4 Comments A+ a-

5 April 2012, Khamis

Entry basi. Tapi layankan aje la buat kenangan kami berdua ;-p

First time balik kampung berdua dengan Arissa. Husband takmo join sebab sayang cuti. Konon nak jadi pekerja contoh la tu. Wekkk!

Perjalanan pergi dan balik adalah dibawah tajaan abah terchenta! Ahaha. Buruk perangai betul anak perempuan dia ni kan. Tak habis-habis pau duit abah. Ala demi cucu dia gak kan. Dah kata rinduuu... :-)

Kami bertolak balik dari KL_KB pada 5/4/2012 flight pukul 8.20 malam. Naik Firefly kat Subang. First time nak naik kapal terbang sendiri-sendiri. Memang berdebar la. Takut semek ni meragam dalam flight nanti.

Husband balik kerja sampai dekat pukul 7, terus kitorang gerak ke airport. Parking Alhamdulillah sangat senang. Park kat seberang jalan. RM3 sejam. Sampi kat airport, cari kaunter untuk check-in. Jalan-jalan kejap buang masa dulu. Rasa sedih pulak nak tinggalkan husband. Tapi dah dia degil takmo balik. Rasakan makan burger 2 hari 2 malam. Hehe

7.45 gerak masuk. Arissa masih behave. Sambil menunggu tu dada dah makin berdebar. Arissa nampak otang ramai mula-mula dia dia buat gaya malu-malu takut-takut dulu. Tapi tak sampai 10 minit dah start aktif. Nasib ada makcik 2 orang kat belakang kitorang duk agah dia. Suka la dia. Asyik duk pandang belakang tunggu makcik tu tegur dia lagi.

Masuk dalam kapal, rupanya makcik tu duduk sebelah kitorang. Firefly ni kapal dia memang agak sempit. Dan panas. Tambah berpeluh bila Arissa mula takmo duduk diam. Dia duk usik makcik kat sebelah. Asal makcik tu pejam mata je dia pi tepuk bahu kawan tu. Ada sekali dia pegang breast makcik tu. Haha. Adoii malu mommy nak oi!

20 minit lepas tu baru aman. Semek dah terlena. Lega!

Sampai KB pukul 9.30 malam. Ma Abah ngan adik dah siap tunggu. Sampai je rumah along dengan anak-anak pun dah ada. Alahaiii rasa macam baru balik oversea pulak. Hehe

Khamis malam balik KB, Sabtu malam dah balik KL balik. Balik KB mommy ambik tiker AirAsia. Saja nak compare yang mana best. Tiket pukul 9.55 tapi delay ke 10.30 malam. Arissa memang dah time tidur dia. Start fligkt nak take-off, lepas dia mengelupur kejap, terus diam. Lena. Fuhhh lega. Boleh la mommy menikmati pemandangan malam.

Sampai LCCT pukul 11.30 malam. Tungga husband datang ambik dah dekat 12.30. Jarak dari rumah ke LCCT dekat 70km. Tiket murah tapi kos nak menghantar nak ambik pulak. Dah la dari kapal terbang nak ke terminal punya la jauh. Dengan dukung budak pastu sandang beg lagi. Rasa nak je berlari biar cepat sampai. Huhu rasa agak serik travel berdua.

Ni dalam flight balik ke KL. Masa dia dia tengah aktif.

Yang ni pulak sebab dah tak terkawal, dengan mulutnya duk membebel, menjerit la, tegur orang sana sini. Terpaksa mommy peluk kemas-kemas

Tengah tunggu husband. Dia tangkap lentok baik punya posisi. Sampai rumah pun tak sedar :-)

1 Mei 2012

10:57:00 AM 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum ;-)

Agak lama blog tak berupdate. Al-maklum la. Update selalu buat kat office. Tapi seminggu dua baru-baru ni blogspot kena block la pulak. Huhu. Habis tergendala nak membebel kat sini.

Ni cerita cuti Hari Pekerja baru-baru ni. Kami ke Ulu Yam.

Asalnya tak plan pun. eh bukan tak plan. Mommy dah plan cuma saja takmo bagitau husband awal-awal. Takut proposal kene reject. Sebab pakcik tu kalau kita bagitau awal-awal benda-benda riadah ni dia bukan minat sangat. Mesti dia takmo gi.

Jadinya, pagi Selasa tu Mommy bangun awal. Pukul 7! Haha kira awal la kan untuk hari cuti. Bangun mandi terus masuk dapur. Nasib baik Arissa masih sedap tidur. Mommy cuma buat bihun goreng je. Untuk Arissa Mommy bekal bubur.

Ingatkan pukul 9 dah boleh gerak. Tapinya dekat pukul 10 jugak baru setel semua. Mommy paksa husband bangun mandi. Dia bangun je tengok dah siap beg dengan bakul makanan. Hehe. Baru bangitau dia nak ke Ulu Yam. So takmo cakap no la kan. Kang kempunan lak bini dia ni ;-p

Dari rumah ke Ulu Yam kejap je. Tak sampai 1/2 jam pun. Sampai tu dah pukul 11. Mak oi ramai la pulak manusia kat situ. Nak parking pun bayar 4 hengget. Pastu keluar dari kereta nak ke tempat piknik pun punya la panas terik. Aduhhh...

Bila sampai kat kawasan air terjun macam agak sedih sikit. Sebab ni first time Mommy datang sini. Ingatkan best. Tapi tak se-best yang Mommy bayangkan. Tapi ok la takat budak yang nak mandi kan.

Sampai je terus cari post nak bentang tikar. Orang ramai sangat. Kami kena redah air nak cari port.

Kita ni punya la excited nak tengok anak main air. Tapi malangnya semek ni jenis yang penakut air. Sebijik macam papa dia mak mertua cakap. Dia tak suka air sejuk sebenarnya. Dah terbiasa mandi air suam. Kat rumah pun kalau kita siram dengan air paip biasa, terus terkam kat kita nak lari. Pastu terus bersin, hidung pun berair. Alahaiii sensitip la pulak.


Kami cuba juga bagi dia rendam dalam air. Sampai menangis takmo. Tengok la tu muka moyok je. Papa je yang terlebih hepi.


Asyik nak lari masuk celak kaki. Air dia memang betul sejuk.


Masa ni dia macam dah nak main-main. Duk tepuk-tepuk air.


Ni dia dah start mengamuk. Takmo berjalan.


Bagi makan biskut senyap kejap. Pastu mula nak cicah biskut dalam sir. Haihh budak ni!


Muka kesejukan.


Mommy punya la beria siap berlari pegi beli pelampung dengan bola. Tapi bila letak dalam pelampung terus dia meraung. Bola pun dia tepis.


Tengok anak orang lain kecik lagi duk main air sampai menggigil relaks je. Huhu kalau macam ni tak syok la nak bawak gi piknik kat air terjun lagi. Mandi kat kolam pun dia nangis gak. Tapi dalam besen suka pulak dia.