Chef At Home

11:59:00 AM 4 Comments A+ a-

Semenjak ada pembantu baru kat dapur ni, semangat nak memasak terus berkobar-kobar ;p

Dah lama nak cakap pasal ni. Rasanya benda ni dah jadi agak femes sekarang.

Jeng jeng jenggg.....


Pemanggang ajaib!!! Tiap kali sebut mesti rasa macam Doraemon. Haha. Kan Doraemon selalu keluarkan alat-alat dia dari poket. Pbila sebut belakang-belakang mesti ada perkataan ajaib.

Mommy beli online. Beli kat sini. Tapi rasanya kalau siapa yang jadi ahli Menang lagi dapat murah.

Boleh kata sejak ada pemanggang ni, jarang la menggoreng kat dapur tu. Dapur pun dah kurang berminyak.

Hari mula-mula bawak balik benda ni, terus ekcited nak buat beef steak. Ambik Arissa terus ke Carrefour. Tapi sayang.Takde pun daging. Mommy beli sosej je. Tak kira la dapat panggang sosej pun jadi la. Tapi tak syok la kan.

Hujung minggu ke Giant terus borong peha ayam dengan daging. Malas tu perap peha ayam kejap. Pastu panggang. Dalam 25 - 30 minit siap. Isi ayam pun empunk sangat. Ni first try.


Besoknya pulak buat beef steak. Pakai daging yang dalam bekas polisterine hitam tu je. Maklum la first time nak buat steak. Perap dengan sos blackpepper Ita.


Pastu panggang.


Mommy terlebih masa. Daging jadi agak liat. sambil tunggu daging masak buat sos gravy. Senang je pakai yang dalam pek ni. Rasa sebijik macam yang kat kedai. Pandai sangat nak adjust dah jadi cair pulak granvy nya. Tapi rasa tetap terbaik!. Haha


Ok dah siap. Beef steak pemalas! Jadi la kan untuk first timer nih ;p


4 kawan cakap

Write kawan cakap
AIN NAZRI
AUTHOR
July 16, 2012 at 1:10 PM delete

ain pon ada.. cap AVON.. selalu buat menu tuk ain je mende ni.. sbb org2 kat umah ni kureng sikit.. so untuk depa still kena mengoreng gaks..

*plastik itam daging tu mcm mana? x leh imigin ler.. hehehe

Reply
avatar
AIN NAZRI
AUTHOR
July 16, 2012 at 1:10 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
Reyha
AUTHOR
July 17, 2012 at 10:57 AM delete

ain >> owhh.. daging yang dalam dia letak dlm polisterine tu. cap australia beef ke klu xsilap

Reply
avatar
Queen
AUTHOR
July 17, 2012 at 1:24 PM delete

okeh....saya datang uma mummy weekend ni. sila panggang makanan yg enak2 yer

Reply
avatar