Meng-5S-kan Peti Sejuk

11:34:00 AM 4 Comments A+ a-

Assalamualaikum :-)

Salah satu aktiviti yang Mommy suka sangat buat tak kira la hujung minggu ke hari bekerja, asalkan sempat ialah kemas peti ais.

Ni buat lepas balik beli barang dapur kat Giant hari Sabtu baru ni. 


 Takde la kemas sangatkan. Tapi lapang la sikit mata ni bila bukak peti ais. Dah tak nampak plastik-plastik kira ok la. Dulu masa mula-mula kawin konon nak guna semua bekas brand Tupperware je dalam ni. Tapi tak mampu la. Tupperware selalu jugak la Mommy beli tapi simpan dalam stor. Nak guna sayang. Haha!

Kitorang memang wajib ada stok air kotak. Kadang makan nasi pun minum air kotak. Malas nak bancuh air. Hehe. Sekarang yang ada teh bunga dengan soya. Pastu air tin cincau, 100 plus dan teh o ais limau. Kalau time air kotak milo murah boleh la borong. Kalau tak takdenya nak beli sampai RM9 satu pek.

Sos dengan kicap semua letak dalam ni jugak. Dulu letak dalam kabinet daput tapi tak lama tengok jadi berbuih.

Bila dah susuh macam ni rasa menyesal la pulak beli peti ais kecik. Patut dulu ambik besar lagi. Hehe. Tak sedar diri! Tengok la rumah tu besar mana......

Ni bahagian pintu.


Kat sini masih ada plastik. Yang dalam plastik tu botol masu asli. Malas nak buang plastik nanti melekit. Stok telur harus sentiasa penuh sebab Mommy memang spesis yang makan nasi wajib ada telur dadar.

Ok. Tu je la.

Eh tapi... macamana nak kekalkan buah ngan sayur tahan lama yea. Dah try balut plastik, surat khabar, letak dalam bekas tapi sama je. Cepat je layu

4 kawan cakap

Write kawan cakap
February 19, 2013 at 12:33 PM delete

kak baru wi petuo. kalu nok tehe lamo dio kato rendam ngan air garam sebetar. pah tu boh dlm peti sejuk.
tehe lamo katonyo..tra tanyo dio balik...

Reply
avatar
Reyha
AUTHOR
February 21, 2013 at 9:54 AM delete

along : buh dale plastik ko tupperware? air buang ke dok?

Reply
avatar
abah&ummie
AUTHOR
March 17, 2013 at 9:17 AM delete

Nak sayur atau buah4 than lama tp paling bksan sayur la.... amik segenggam Garam msukkan dlm sebesen air...agak air tu rasa masin bukan masin sgt.. kalau baby kobis Kopek siap rendam slma 5 tau 10 minit bilas Dan sejat.. pastu masukkan dlm bks btutup spn dlm peti... rekod sayur yg d spn Prnh bthn 3 minggu Dan segar brokoli segar je.. Cuba Ler... dspg itu grm dpt nutralkan racun yg lekat pd sayur tu....

Reply
avatar
abah&ummie
AUTHOR
March 17, 2013 at 9:18 AM delete

Nak sayur atau buah4 than lama tp paling bksan sayur la.... amik segenggam Garam msukkan dlm sebesen air...agak air tu rasa masin bukan masin sgt.. kalau baby kobis Kopek siap rendam slma 5 tau 10 minit bilas Dan sejat.. pastu masukkan dlm bks btutup spn dlm peti... rekod sayur yg d spn Prnh bthn 3 minggu Dan segar brokoli segar je.. Cuba Ler... dspg itu grm dpt nutralkan racun yg lekat pd sayur tu....

Reply
avatar