Tips Stop Breasfeeding @ Nyonyot

2:10:00 PM 6 Comments A+ a-

Assalamualaikum :-)

Alhamdulillah bulan depan Arissa dah nak masuk 2 tahun. Update pasal dia pun selalu lupa nak buat. Tapi Mommy biasa simpan dalam henpon.

Disebabkan dia dah nak cukup 2 tahun, jadinya Mommy kalau boleh nak stop dah breastfeeding. Rasanya bukan lagi bf sekarang ni. Lebih kepada dia nak nyonyot je sebelum tidur. Susu macam dah takde.

Arissa pulak gigi dah nak penuh mulut. Bila dia nyonyot tu boleh rasa tajam-tajam je kat situ.

Sampai la malam 15 Mei 2013. Dia nyonyot sebelum tidur. Mommy rasa sakit. Macam pedih sangat. Bila dia dah lepas, Mommy check tengok dah luka. Patut la pedih semacam.

16 Mei 2013
Maghrib tu macam biasa, sambil baring depan tv, Arissa akan cuba selak baju Mommy sambil cakap "Nii...niiiii...". Mommy suruh dia tunggu kejap. Mommy bangun bukak peti ais, ambik limau kasturi. Potong dua. Mommy sapu kat situ. Dua-dua belah. Pastu baring balik sebelah dia.

Hehe!

Bila dia try hisap, muka dah lain. Mommy cakap la "Eeee tak sedap!"

Sambil jauhkan muka dia cakap "Eeee... usukkkk!"

Haha!

Berjaya!

Sampai la waktu nak tidur. Dia tarik-tarik baju Mommy, pastu cakap "Eeee yekkk... usukkk!". Terus cakap "Sussuu!". Yesss! Berjaya! Buatkan dia susu sebotol. Terus lena.

Alhamdulillah!

Besoknya pun Mommy buat macam tu jugak. Tapi hari ketiga terpaksa bagi sebab rasa macam sakit. Bengkak. Susu dah takde. Tapi rasa sakit. Bila dia nyonyot, hilang sakit tu.

Tapi semalam Mommy sapu balik limau nipis tu. Sebab kerap sangat dia asyik tarik naju.

Kesian tu memang la kesian. Tapi Mommy tak nak la dah luka-luka baru nak berhenti. Baik slow-slow kita stop-kan dia.

So... stok limau kasturi mesti selalu ada kat rumah.


Selain limau kasturi ni boleh jugak kalau nak letak bawang putih atau halia. Tapi Mommy kesian la pulak kat lidah dia nanti. Kita pun kalau termakan rasa tak sedapkan. Kalau limau ni just musam-masam je.

Update Arissa @ 23 Months

12:07:00 PM 0 Comments A+ a-

momo = kumur

kalau nampak sesuatu yang mengagumkan dia terus cakap "Waaaaaaahhhhh!". Dah la sebut dengan lembut je.

Sangat aktif dan makin menjadi-jadi bila hampir 2 minggu nak cukup 2 tahun

Suka buat aksi berguling di supermarket. Mommy malu tapi what to do... Lagi best dia buat aksi superwoman. Bila kita nak pegang tangan atau halang dia dari lari kat mall, terus dia meluncur meniarap atas lantai. huhu

Happy 23 Month Lil' Arissa

9:48:00 PM 2 Comments A+ a-

Alhamdulillah!

Syukur Ya Allah!

Kau berikan kesihatan yang baik buat permata hati kami ini.


Semoga Engkau terus memberkati dan merahmatinya.

Jadikan lah dia anak yang cemerlang dunia dan akhirat.

Amin!

Mudahnya dengan Maggi Magic Meals

3:45:00 PM 3 Comments A+ a-

Ini Bukan Entry Berbayar

Hehe!

Assalamualaikum :-)

Mommies dah try ke belum ni?


Mommy terjumpa benda magic ni dekat Giant last week. Konon shopping tambah barang dapur sebab kawan office cakap takut nanti dharurat. Huhu! Senang sangat eprcaya benda tahyul ni kan :-p

Mommy tengok dekat rak ada 2 perisa. Kari, ayam masak merah dengan ayam masak kicap. Semua Mommy ambik nak try. Harga pun murah. RM 3.89! Ok la kan?

Mommy dah try guna buat ayam masak merah. Tak tipu. Memang betul-betul menyenangkan kerja. Masak sekali dapat dua benda. Nasik dengan lauknya sekali. Jimat gas rumah. Hehe!

Guna Magic Meals ni memang sangat-sangat membantu kalau kita nak cepat. Tapi syarat dia ayam tu kena dah siap-siap defrost la. Macam Mommy hari tu, baru nak keluarkan ayam dari freezer. Jawabnya pukul 10 la baru boleh makan.

Steps dia semudah 1 2 3 4. Sangat sesuai la kalau buat bekal bila travel jauh.

Steps nak guna Magic Meals ni macam kat bawah:

1. Mula-mula bersihkan ayam. Potong kecik-kecik. Tapi Mommy ada yang saiz besar je. Boleh lah. Potong bawang besar sekali. Masukkan dalam plastik yang diberi. Curahkan serbuk perisa yang disertakan sekali. Ikat plastik kemas-kemas pastu goncang kasi sebati.


2. Masukkan dalam rice cooker. Letak plastik ayam tu kat atas beras dan air. Tutup periuk dan tekan cook. Dia perlukan masa 45 minit untuk masak. 
Rice cooker Mommy memang ambik masa 45 minit untuk masak. Dan masak, Mommy biarkan dulu dalam 20 minit. Kemudian baru bukak.
Masa tengah masak tu Mommy cuak jugak. Takut plastik tu hancur. Mati la nak jawab dengan husband nanti. Kejap-kejap Mommy cium rice cooker tu takut bau hangit.
Tapi takde pun. Ok je.


3. Masukkan dalam pinggan. Siap sedia untuk dimakan.


Bawang yang dipotong masih keras walaupun dan lebih 1 jam dimasak. Ayam lembut macam dikukus. 

Tapi......

Bagi Mommy rasa kena tambah garam gula sikit lagi baru sodap! Tapi tak tau la kot Mommy terlebih letak ayam. 1 pek ni untuk 600g je.

Ada 2 perisa lagi ni. Tunggu terdesak baru kita guna. Hehe!

Spender Pun Hilang

9:52:00 AM 4 Comments A+ a-

Assalamualaikum 

Dah banyak hari tak buat entry baru kan. Tiba-tiba keluar entry tajuk macam ni pulak. Ni edisi lepas geram yea Mommies.

Tapi sebelum tu nak tanya la Mommies yang letak anak kat taska ada tak pengalaman baju hilang?

Mommy dah geram sangat ni. Dah banyak kali sangat jadi benda ni. Tapi kita sabar lagi.

Tapi ni dah macam tak boleh tahan!
Rasanya entah berapa pasang baju Arissa hilang kat taska tu. Sebab tu Mommy heran apasal la baju dia ni makin Mommy beli tambah, tak nampak banyak. Asyik-asyik gilir baju sama. Sedangkan boleh kata tiap-tiap bulan shopping baju harian dia. Baju harian tu biasanya Mommy beli yang RM30 ke bawah untuk pakai di taska.

Dulu MOmmy tak perasan sangat benda ni. Sebabnya balik dari taska terus curah baju-baju kotor masuk dalam bakul. Dah tak tengok cukup ke tak. Tapi bila tiba time nak melipat, baru perasan ada yang takde seluar, ada yang takde baju, dan sekarang baru Mommy perasan ada yang sepasang terus hilang! Ini dah lebih!

Bulan lepas Mommy perasan t-shirt Arissa sepasang yang baru 2 kali pakai dah takde. Mommy check dalam bakul kain kotor, dalam mesin basuh, dalam bakul kain dah basuh, dalam almari. Takde! Mommy cari dulu sebab takut kita yang salah letak. Nanti tak pasal-pasal malu.

Next day bila hantar Arissa, Mommy bagitau dekat budak pengasuh pasal baju dia tu. Bagitau sekali seluar yang takde tinggal tshirt saja. Dia cakap mungkin orang yang tukar baju Arissa tersilap masuk beg budak lain. Nanti tunggu mak budak lain bagi balik. Ok. Mommy tunggu.

Lepas seminggu, Mommy tanya lagi. Pun cakap macam tu jugak. Dia cakap takde orang hantar lagi.

Mommy memang marah dekat pengasuh tu sebab cuai tapi Mommy masih boleh terima sebab mungkin dia tak kenal tu baju siapa. Termasuk beg orang lain. Tapi..... yang buat Mommy nak marah sangat-sangat ni SI EMAK BUDAK tu. Takkan la tak kenal baju anak sendiri kan. 

Mommy pun dah berapa kali tengok dalam beg Arissa ada baju budak lain. Lepas dah basuh Mommy hantar balik ke taska.

Tapi spesis mak jenis apa ni. Takkan la baju anak tu pakai buang kot. Dah berbulan mustahil la tak basuh baju anak kan. Apa sanggup ke engkau pakaikan baju orang entah sapa-sapa kat anak kau?! 

Dan malam tadi masa Mommy nak packing beg baju Arissa untuk hari ni, Baru Mommy perasan spender dia kaler pink gambar Pooh yang juga baru beli dah takde. Habis tempat Mommy cari. Takde. Last pakai minggu lepas kat taska! Eiiiiiii dah la mahal macam harga Avon punya! Geram laaaa camni!!!!! Takkan nak spotcheck selak kain budak sorang-sorang!!!!