Lesen L Diapers aka Potty Train

2:14:00 PM 1 Comments A+ a-

Assalamualaikum !!!

MasyaAllah rindunya kat blog hidup segan mati tak mahu-mahu ni.... ^-^

Sibuk sangat ke hidup sekarang?? MasyaAllah sangat-sangat sibuk. Tapi syukur Alhamdulillah sebab kesibukan ni juga la Mommy tak meroyan sangat rindu Papa. Siapa tak rindu teman sekatil sebantal oiiiii...

Bab rindu-merindu kita tak payah nak stori kat sini lagi. Hari ni nak cerita pasal episod perjalanan hidup Arissa dengan pampersnya. Hehe!

Alhamdulillah. Walaupun sedikit lewat dari target yang Mommy dah set, tapi syukur sebab ianya takde la sesukar mana bila tiba masanya.

Kalau ikutkan Mommy target nak diapers wean off sebelum Arissa cukup 3 tahun. Maknanya masuk 3 tahun dah tak pakai pampers kecuali tidur malam. Tapi apakan daya kita cuma mampu merancang, Allah yang tentukan segalanya.

Masa birthday Arissa yang ke-3, Mommy ingatkan dah berjaya dah sebab on 18 June 2014 balik dari school baru perasan dia tak pakai pampers. Tapi bertahan cuma 2 hari. Hari berikutnya dia terbocor dan Mommy termarah. Hehe! Rasanya sebelum masuk 3 tahun pun dah try potty train tapi asal letak kat toilet dia buat bunyi "shussssss shussss" pastu terus cakap "Dah!". Gamaknya dia pikir kencing ni maknanya buat bunyi gitu. Huhu!

21 Ogos 2014
Balik rumah lepas mandi petang, Mommy tak pakaikan dia pampers. Masalahnya dia ni bila tak pakai pampers dia macam tahan dari kencing. Sampai ke malam pukul 10 tak kencing. Lenguh Mommy tanya nak kencing tak nak kencing tak. Nak masuk tidur baru pakaikan. Besoknya pun sama. Tapi kali ni Mommy pesan siap-siap kat cikgu dia jangan pakaikan pampers petang. Alhamdulillah akhirnya Arissa buang air kat toilet. 1st time uuuu!!! Tu pun lepas Mommy nampak dia terkepit-kepit duk tahan. Dia pun macam teruja. Lusanya pulak dia sendiri cakap dah beyak. Ya Allah hepinya Mommy toksah cakap la. senang sikit nak cuci kalau kat toilet ni.

Start lepas tu Mommy cuma bekalkan 1 keping je pampers ke school. Kalau weekend tak kemana-mana memang dia tak pakai langsung kecuali tidur. 

Jimat wehhh.... Pampers pun Mommy beli yang pants sekarang ni.

Moral story.... jangan dipaksa sangat! Bila sampai masa dan anak dah bersedia, proses potty train ni jadi sangat senang. Start dari 21 Ogos 2014 sampai sekarang, baru sekali Arissa terbocor. Tu nanti next Mommy cerita. Bukan salah dia. Salah Mommy. Haha!

Me Time

4:07:00 PM 1 Comments A+ a-

Assalamualaikum

Ya Allah lamanya Mommy tinggalkan blog ni. Macam biasa la benda yang nak ditulis memang banyak tapi masa dan mood yang takde.

Hari ni rasa nak tulis sangat lepas baca post ni kat news feed FB baru kejap tadi.


Mommy tak sure betul ke tak kalau kisah ni pasal suami isteri yang excident naik motor ke? 

MasyaAllah! Sedihnya Mommy tengok air muka anak yang paling bongsu ni. Terus teringat Arissa. Mesti dia rindu yang teramat sangat dengan mak ayah dia. Kakak dan abang  mampu nak ungkapkan nak luahkan perasaan bila rindu kan. Tapi budak seusia ni tau ke dia mana mak ayah dia? Mommy taip ni pun dah kabur mata. Dah sebak. Kita ni yang tengok je. Diorang yang rasa yang menanggung. Ya Allah! Kuatkanlah semangat diorang. Pertemukanlah diorang dengan orang yang mempu menjaga dan beri kasih sayang secukupnya.

Mommy teringat last week first time tinggal Arissa lama sebab ada kursus. Kursus kali ni disediakan asrama. Kelas sampai ke malam. Kursusnya start hari Selasa sampai Khamis. Mommy bertolak Isnin malam ke KL. 

Arissa mula-mula ok lagi. Buat donno je bila mommy duk bersiap. Tapi bila tengok mommy dah siap terus peluk. Nak dukung. Biasanya kalau Kak Alin sepupu dia ada, dia boleh tak layan Mommy ni. Sampai nak ikut Kak Alin balik. Tapi kali ni tak. Puas Kak Alin pujuk. Bila sebut nak jumpa Tasha baru la dia nak. Tapi tak seceria biasa.

Malam tu naik flight pun Mommy dah start soksek soksek nangis control2. Teringat wehh... Padahal kalau naik flight dengan dia selalu Mommy tension sebab dia tak duduk diam. Konon bila naik sorang ni tenang. Dapat la spend "Me Time". Tak seronok!

Sampai KL jumpa Papa pun rasa tak seronok sangat. Rasa macam kurang something. Sepanjang kursus, asal Mommy call rumah Mok Long tanya pasal Arissa mesti sebak. Cepat-cepat nak kena letak sebab nanti kang nangis. Asal sebut atau teringat je mesti mata dah berkaca. Tidur malam tak payah cakap la. Memang menangis dalam selimut. Dah macam orang gaduh dengan boyfriend pulak. Masa start PJJ dengan Papa takde pulak macam tu.

Habis kursus, balik KL. Mommy spend 2 malam kat KL sebab hari Jumaat Papa kerja. Kesian la pulak kalau terus balik. Hari Sabtu kitorang nak gi shopping baju raya kononnya. Bila sembang dengan Papa, asal sebut je pasal Arissa, Mommy dah sebak. Huh memang cengeng sungguh lah! Naluri ibu kot ^__^

Hari Sabtu memang kitorang keluar shopping. Tapi bukan shopping baju raya. Shopping baju Arissa dengan toys untuk dia. Balasan sebab Mommy tinggalkan dia. Itu pun masih rasa tak cukup lagi dengan masa yang Mommy dah rugi sebab tak bersama dia.

Papa lagi la... gigih betul dia nak cari Play Doh Eggs. Arissa ni kalau bukak Youtube dia sokmo nak tengok Play Dog Eggs. Tapi Mommy dah Google katanya kat Malaysia takde. Tak dibenarkan masuk. Tak tau la betul ke tak.

Ni bendanya


Sebab takde so kitorang cari mesin yang masuk duit 50 sen yang boleh keluar telur. Tapi bila kita nak time tu la susah nak jumpa. Dekat Toys r Us ada. Tapi sebiji harga 2 token. 1 token = RM5. Huhu RM10 sebiji. Papa beli jugak 1.

Pusing-pusing kat kedai runcit akhirnya jumpa la. Dah macam jakun pulak kami ni duk main benda tu. Murah je yang ni. 20 sen ada. 50 sen ada. Paling mahal pun RM2 tapi tak menarik macam yang di Toys r Us la. 

Balik rumah Papa punya la semangat terus wrap telur tu. Ada yang wrap plai play doh. Ada yang pakai wrapping paper.

Sebagai nak menebus balik masa yang kami tinggalkan dia selama 5 hari 5 malam memang kopak jugak la. 1 beg separuh isi dengan baju dia. 1 recycle bag penuh dengan toys. Siap balut lagi.

Malam Mommy sampai airport tu tengok dia rasa nak berderai air mata. Arissa pun tak berenggang langsung.

Ya Allah syukurnya boleh jumpa lagi dengan anak. Alhamdulillah.

EPHYRA Kelantan

9:37:00 AM 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum

EPHYRA lover yang tinggal di Kelantan tak payah susah-susah nak order jauh-jauh lagi doh. Order dengan Mommy je lepas ni deh.

InsyaAllah untuk yang nak COD Kelantan ni Mommy akan bagi diskaun sikit lagi.

Jangan lepaskan peluang untuk dapatkan EPHYRA sempena promosi Mega Sales yang akan bermula pada 28 April 2014 nanti.

Order sekarang dan EPHYRA pada harga murah RM180 akan dipos mulai 28 April nanti!!

SMS @ PM @ Whatsapp
FB: Ephyra Kelantan Reyha
Instagram: norehaismail
Hp: 019-9332747
 
1 x PREMIUM BOX = RM180 (POSTAGE INC)
FREE: 1 SHAKER + 1 RECYCLE BAG  
2 x PREMIUM BOX = RM350 (POSTAGE INC)
FREE: 2 SHAKER + 2 RECYCLE BAG
@
3 x PREMIUM BOX = RM500 (POSTAGE INC)
FREE: 3 SHAKER + 3 RECYCLE BAG
 
 

EPHYRA Mega Sales is Coming!

8:30:00 AM 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum

Kawan-kawan ni nak bagi tau ni...
Sempena besday EPHYRA yang kedua bulan ni, EPHYRA nak bagi hadiah buat semua pengguna dia.

Nak tau hadiah apa?

Dia buat MEGA SALES pulok dohhhhh!!!

Ni tengok ni....!


Kalau dulu harga sekotak yang 30 sachets tu RM197 kan. Tapi mulai dari 28 April 2014, hari Isnin depan ni, harga dia bagi less nihhh

RM180 !!!!

Sampai bila sales ni? Kami dealer ni pun tak tau. Yang dimaklumkan mungkin sebulan sampai bulan 5 ni kot.
Dah kalau harga murah gini apa lagi..beli la lebih sikit buat stok. Nak jimat kongsi dengan kawan-kawan.

Kalau nak order jangan lupa contact Mommy okeh!!!

SMS @ PM @ Whatsapp
FB: Ephyra Kelantan Reyha
Instagram: norehaismail
Hp: 019-9332747
 
1 x PREMIUM BOX = RM180 (POSTAGE INC)
FREE: 1 SHAKER + 1 RECYCLE BAG
2 x PREMIUM BOX = RM350 (POSTAGE INC)
FREE: 2 SHAKER + 2 RECYCLE BAG
@
3 x PREMIUM BOX = RM500 (POSTAGE INC)
FREE: 3 SHAKER + 3 RECYCLE BAG
 
 Pssttttt.... ore kelate kalau nak COD pun boleh. InsyaAllah Mommy boleh bagi diskaun sikit lagi kalau nok mari amik ^-^

Update : JUMA Wide Halfmoon @ Mamamia Style

4:05:00 PM 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum

Nak bagitau Mamamia Style dah update halfmoon baru ^_^


Ada 19 warna!!!


Nak tengok lagi details boleh tengok kat sini-sini yea....

Mamamia Style
mamamiastyle2012
mamamiastyle
Kalau nak order ^_^
019-9332747

PJJ

12:27:00 PM 5 Comments A+ a-

Assalamualaikum

Lamanya tak bersuara kat sini.

Rutin harian dah berubah sejak 2 minggu lepas. 

Alhamdulillah Allah makbulkan doa Mommy yang dipohon tiap hari walau masih belum sempurna. Takpe. Syukur Alhamdulillah!

Mommy dan Arissa sekarang ni dah berada di kampung halaman. Kelantan. Bukan balik bercuti. Tapi insyaAllah balik untuk mula kehidupan kat sini. InsyaAllah.

Papa?

Papa masih di KL. Mommy dah penat sangat nak jawab bila orang tanya pasal ni. Mostly yang tau pasal Mommy dapat bertukar ke Kelantan ni mesti tanya "Habis husband macam mana?". Sebab tu la Mommy cuba untuk tak hebohkan kat FB sebab Mommy malas nak jawab soalan macam tu.

Mana ada orang suka duduk jauh dari suami. Tambahan pisahkan anak dari ayahnya. Tapi tolong la paham. Kalau la famili kitorang ni kaya raya, boleh senang-senang je Papa pun tukar balik Kelantan.

Lagi yang menyakitkan hati bila orang-orang terdekat yang masuk campur. Belum try pun lagi apply kerja, resume pun tak update lagi, tapi mulut tu dah jatuhkan semangat kita. Ayat yang biasa dah Mommy dengat "Nak kerja pa la kat Kelantan ni". Haiii laa... Kadang nak je rasa jadi kurang ajar. Sama macam yang dorang cakap kat Mommy dulu "Mimpi je la nak balik keja sini. Sampai pencen pun keje kat Kl nu". Tapi Allah yang lagi berkuasa. Dia nak kita ni usaha dulu. Jangan tau mintak je.

Doa saja tanpa usaha tapi terus nak tawakal takkan dapat apa-apa. Sia-sia!

Nanti Mommy cerita proses macamana Mommy dapat balik Kelantan ni. Semuanya macam mimpi lagi. Macam tak percaya. Mommy rasa macam kebetulan yang Allah dah rancang bila kita doa kepadaNya dan juga berusaha.

Tonic Rambut Dove

4:46:00 PM 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum

Alhamdulillah

At last dapat juga benda ni


Merata dah cari kat supermarket, Guardian, Watsons semua. Lasat-last kawan tolong beli dekat Guardian Melaka! Thanks Ibu Izara :D

Best sangat ke tonik ni?

Entah1 Mommy pun baru nak try. Tak tau pun testimoni orang yang dah pernah pakai. Kisahnya sebab Mommy dah tukar pakai syampu Dove sekarang ni. So konon nak pakai la complete set. Tambah pulak rambut tengah gugur dengan kronik ni. Kalah orang baru lepas bersalin.

Tonic Dove ni dia jual 1 kotak ada 7 botol kecik untuk guna selama 2 minggu. Pakai selang 2 hari. Malam tadi Mommy dah start pakai. Nanti kita review hasilnya okeh!

Doktor Budak

12:06:00 PM 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum

Alhamdulillah...!!

Mommy rasa entry yang Mommy post last week (Tips : Mengatasi Masalah Kuat Marah Pada Anak) banyak bagi kesan jugak la. Sejak hari Mommy post entry tu rasanya dah boleh control perasaan nak marah Arissa. Mommy bukan marah tak tentu pasal yea. Mommy marah bila dia buat perangai je.

Lagi 1 kalau Mommies pernah tak dapat msg whatsapp yang lebih kurang pasal ni? Pun turut bagi kesedaran kat Mommy. Mommy cuba control. Kalau nak marah pun Mommy cakap lembut-lembut dengan dia. Alhamdulillah betul ada kesan dekat Arissa jugak.

Tapi ada la sekali dua terlepas bila dah tak tertahan sangat. Hehe!

Ni Mommy jumpa blog sorang doktor kanak-kanak kot. Baru je jumpa pagi ni. Kawan Dr. Halina. Best jugak blog dia. 




No More Cincau!!!

11:43:00 AM 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum

26 Januari 2014

4.30am - Arissa tiba-tiba bangun teruwek-uwek sebelah Mommy. elok-elok dia tidur atas tilan kekabu dia, boleh pulak bangun uwek-uwek atas tilam kitorang. Mommy terkejut terus jerit suruh Papa buka lampu. Buka je lampu tengok ada 2 tompok muntah atas tilam kitorang dan 1 atas tilam Arissa. Cepat-cepat Mommy angkat Arissa masuk bilik air. Buka baju semua. Mandikan sekali. Bau durian masam tak payah cakap la. Sampai Mommy sendiri nak teruwek jugak.

5.00am - Sebab tilam, cadar, bantal semua dah buka sarung, kitorang sambung tidur atas toto depan TV. Mommy pasang TV untuk Arissa. Dia tengok sekejap je pastu terlena. Tak sampai 10 minit uwek-uwek pulak.... Abis baju seluar lagi. Dia bangun sendiri ke bilik air sambil nangis. Perit tekak agaknya. Sambil bersihkan dia Mommy tengok dia dah muntah sampai keluar ikut hidung. Aduhhh kesiannya....

5.30am - Kitorang beralih tidur kat bahagian toto sebelah lagi yang tak kena uwek-uwek tadi. Sama jugak. Baru je nak lena muntah lagi. Kali ni nampak sangat Arissa dah sakit nak muntah. Yea la perut dah kosong. Bersihkan dia, bersihkan muntah dia. Mommy bentang comforter pulak. Mommy letakkan besen kecik sebelah dia. Mommy tunjuk kalau nak uwek.. uwek dalam ni. Dia macam biasa semua pun "Okay"!

7.00am - Lagi sekali Arissa muntah. Tapi pandai pulak dia ambik besen muntah dalam tu. Keluar air je la. Seluar dah tak kena. Baju dia memang tak nak pakai. Lepas dah bersihkan, Arissa baring atas sofa. Tertidur kat situ. Alahaiii kesian betul tengok dia. Tiap kali lepas muntah dia akan cakap "Ammiii... penat laaa..". Kesian sangat tengok dia dah kepenatan. Dan-dan nampak kurus.

8.30am - Kitorang bersiap-siap nak ke Stesen Putra nak ambik keropok lekor yang Abah dan kirim dengan bas malam tadi. Arissa makan roti sikit. Sambil siap-siapkan dia, tak berhenti dia cakap "Penat laaa....". Mommy nak tengok keadaan dia dulu. Kalau masih teruk memang ke hospital la jawabnya. Hari Ahad Klinik Serena tutup.

On the way ke Stesen Putra tu Arissa muntah lagi. Mommy memang dah standby plastik. Lepas muntah dia tertidur. Lepas ambik barang Mommy beli air 100 Plus dengan air mineral. Dulu dia dah pernah muntah gini masa umur dia 1 tahun lebih kalau tak silap. Doktor suruh bagi air 100 Plus sikit campur dengan air kosong dengan nisbah 1:1. Kita kena paksa dia minum air sebab takut nanti badan dia terhidrat. Dia minum 1cawan.

Lepas dah hantar keropok ke office Papa kat Subang, cadang nak singgah Giant terus. Baru je tayar keta bergerak, terus dia muntah air banyak giler...!!! Keluar ikut mulut hidung semua. Masa tu dia dah muntah yang takda benda nak keluar. Perit kan. Mommy ingt lagi masa pregnant dulu sakit sangat. Ya Allah sedih sangat tengok dia. Papa habis lencun baju seluar. Nasib Mommy driver. Hehe!

Dari Subang ke rumah Arissa tidur. Sampai rumah, Mommy masukkan ubat bontot untuk tahan loya. Arisa sambung tidur sampai pukul 12. Bangun tu terus nampak dah segar sikit. Bawak dia gi exercise kat playground Giant. Alhamdulillah dah ok.

Punca?

Hari Sabtu dia bangun tidur petang dekat nak Maghrib dah. Mommy bagi dia makan nasi dengan ikan masak masam pedas. Dia makan banyak. Selera betul. Lepas Maghrib kitorang Chicken Rice Shop. Mommy order air soya cincau untuk Arissa. Dia minum air tu pastu makan nasi dengan ayam. Sebelum balik beli ais-krim durian peberet dia macam biasa. Balik dia mintak nak makan ais-krim pulak.

Mommy tak sure punca dia sebab makan banyak jenis makanan ke atau cincau. Tapi suspek utama kami CINCAU berdasarkan pengalaman yang dulu. Dulu Mommy pernah bagi dia minum air cincau dalam tin masa dia umur 1 tahun lebih tu. Lepas tu malamnya muntah keluar abih cincau seketul-seketul.

Papa memang dah warning Mommy jangan sekali-kali bagi Arissa minum cincau lagi. Mungkin budak-budak ni perut dia tak leh nak hadam. Masa dia muntak tu pun memang keluar cincau seketul-seketul gak.

Sorry Arissa.... Its Mommy's fault :-(

Muka lepas muntah dalam kereta :-(

Tips : Mengatasi Masalah Kuat Marah Pada Anak

5:10:00 PM 2 Comments A+ a-

Assalamualaikum

Mommy tujukan entry kali ini untuk diri sendiri :-(

**********************************************************************

1) Ingatlah bahawa kanak-kanak sebenarnya tidak dapat mendengar arahan dengan baik kerana tidak memberikan perhatian kepada suara ibu bapa. Sebaliknya perhatian mereka hanya tertumpu kepada permainan mereka dan alam sekeliling yang ingin diterokai. Jadi, ini adalah peraturan yang pertama perlu di ingati setiap kali rasa nak marah pada anak.
2)Kanak-kanak mempunyai komunikasi verbal yang sangat terhad disebabkan mereka tidak mempunyai pengetahuan (input) tentangnya. Mereka juga baru sahaja belajar bercakap, oleh itu ibu bapa kerapkali tidak dapat memahami apakah sebenarnya yang dimahukan oleh anak. Maka jadilah anak tersebut menjerit, membaling barang, memusnahkan permainan dan sebagainya lantaran frustration (kekecewaan) kerana hajatnya tidak difahami dan dipenuhi. Ingat, kita kena berusaha untuk memahami kehendak anak. Sekiranya hendak marah, tahan dulu, sabar dulu dan mengucap dahulu.
3) Kanak-kanak sangat memerlukan belaian kasih sayang dan perhatian dari kedua ibu bapa. Sekiranya bapa jarang mendampingi anak, sudah tentulah anak akan mengalihkan perhatian kepada ibunya. 
Oleh itu cuba fahami bahasa anak dengan bertanya secara lemah lembut kepadanya. Tinggalkan sebentar apa yang tuan/puan lakukan dan berikan perhatian kepada anak. Pandang mukanya dan tatap matanya. Berapa kalikah dalam sehari kita bertentang mata dengan anak. Eye contact sangat penting di dalam apa-apa jenis komunikasi walaupun dengan anak kecil. 
Sebaik sahaja tuan/puan pulang dari bekerja dan mengambil anak dari nurseri, luangkan masa setengah jam terlebih dahulu bersama anak. Jangan terus ke dapur memasak, angkat kain dsb. Berikan perhatian pertama tuan/puan kepada anak.

Tanyakan dengan lembut dan mesra apa yang dibuatnya seharian di rumah bersama bibik atau di nurseri/tadika. Dukung dan peluklah dia serta nyatakan di telinganya, papa/mama sangat sayangkannya. Bermain-main dengannya lebih kurang setengah jam, barulah puan minta diri untuk ke dapur dsb. Insya Allah anak akan lebih mendengar kata kerana perhatian yang diharapkannya telah diperolehi.
4) Ajarkan anak dengan perkataan “tunggu sebentar boleh” sekiranya anak perlukan sesuatu dan tuan/puan tidak dapat berikannya kerana sedang sibuk memasak dsb. Dan layanilah dia sebaik sahaja berkesempatan.
Jangan buat tak tahu sahaja atau bersikap acuh tidak acuh kerana sebenarnya tuan/puan sedang mengajar anak agar tidak menghiraukan tuan/puan sekiranya tuan/puan pula yang memanggilnya.
The right way to make her listen to you is by listening to her first. Kita tidak boleh expect anak patuh setiap arahan kita kerana Allah tidak menjadikan ia berlaku demikian. Ingatlah anak belajar dengan meniru setiap perbuatan kita. Buktinya boleh dilihat apabila dia melayani adiknya pula.
5) Cuba fahami personaliti anak. Setiap anak dikurniakan oleh Allah dengan personalitinya yang tersendiri. Anak yang suka menjerit walaupun tidak mempunyai apa-apa sebab boleh dikategorikan sebagai personality Sanguine. Anak ini memang sangat sukakan perhatian. Oleh itu jika anak ini menjerit, berilah perhatian kepadanya seperti memandang ke arahnya, bertepuk tangan sekiranya dia menyanyi dengan kuat dsb.
Walau bagaimanapun, tuan/puan boleh mengajarkan kepadanya bahawa perbuatan suka menjerit adalah tidak bagus kerana boleh mengganggu adik kecil yang sedang tidur.Sekiranya anak suka menjerit, tuan/puan boleh suruh dia mengadap dinding yang kosong dan menjerit di situ berulangkali sehingga dia letih.
Insya Allah dia akan kurang suka kepada menjerit kerana mendapati aktiviti tersebut memenatkan. Mungkin dia akan berhenti menjerit atau membuat perangai beberapa hari. Sekiranya dia mengulanginya semula, puan suruh dia lakukan perkara yang sama sehinggalah dia berhenti lama kelamaan.
Berikan dia hadiah (gula-gula dsb) jika tuan/puan dapati dia tidak menjerit atau semakin kurang menjerit dalam satu hari sebagai positive reinforcement. Katakan padanya, papa/mama beri hadiah coklat kerana kakak tidak menjerit hari ini. Dengan ini anak akan faham bahawa papa/mama tidak menyukai perbuatan tersebut.

6) Sentiasa ingatkan diri tuan/puan dengan sifat positif anak. Keletah dan karenah anak yang menghiburkan. Tumpukan perhatian tuan/puan terhadap kelebihan tersebut, jangan ingati kekurangan anak dan doakan setiap kali selesai sembahyang agar Allah memudahkan tuan/puan mengubah sifat negatifnya.
Bayangkan anak dengan semua sifat-sifat positif yang tuan/puan inginkan setiap kali tuan/puan berinteraksi dengan anak. Boleh juga tuan/puan berbuat demikian setengah jam setelah anak sudah masuk tidur dan nyenyak tidurnya. Usapkan dengan lembut di ubun-ubun kepalanya, cium dan bacakan selawat serta sebutkan harapan tuan/puan kepadanya.
Misalnya ‘papa/mama sayang kakak, papa/mama mahu kakak tidak menjerit lagi’. Sebutkan perkara spesifik yang tuan/puan mahukan. Jangan hanya menyebut ‘papa/mama harap kakak berubah’ atau menyebut dengan nada negatif seperti ‘mpapa/ama tak suka kakak menjerit’. Teknik ini dipanggil imagery atau visualization dan didapati sangat berkesan jika dilakukan berulangkali. Tuan/Puan juga boleh membacakan surah AlFatihah, Ayat Kursi dan 3 Kul kepada anak setiap kali mereka masuk tidur untuk memelihara dari gangguan syaitan. 
Semoga tuan/puan lebih bersabar, jangan ignore anak dan cubalah memahaminya. Fahami dunia anak yang tiada masalah, penuh keseronokan dan penerokaan. Bayangkan perasaan anak apabila dimarahi sedangkan apa yang cuba dibuatnya hanyalah meneroka alam sekeliling.
Jadi lepas ni kalau rasa macam nak marah,kita sebagai orang dewasa yang penuh dengan pengalaman, sabar dahulu, tarik nafas dalam-dalam dan ingat Allah. Bayangkan kita masa kecil dahulu, hanya ingat nak bermain dan berseronok. Begitu juga anak kita.
Kita yang mengenalkan disiplin, peraturan dan galakan kepada anak. Mari baca buku tentang panduan mendidik anak agar dapat mengasah diri menjadi ibu bapa cemerlang.
Sekian, semoga Allah mengurniakan rahmat dan kebijaksanaan kepada kita semua. Jangan sesekali berputus asa dengan anak kerana ia akan membuatkan anak berputus asa terhadap kita sebagai ibubapanya.
Dan ingat, anak kita adalah cermin diri kita :-)
 
*************************************************************
 
Mommy sayang sangat Arissa...!!!!!
 

KL Bird Park

5:23:00 PM 1 Comments A+ a-

Assalamualaikum

Benda penting boleh pulak Mommy lupa update. Rasa macam dah up entry ni. Tengok-tengok ada lagi dalam draft.

23 November 2013

Cerita panjang tak perlu kot semua semua orang tau la kan kalau sebut Bird Park of course la tempat tu ada burung. Yang penting harga tikat..kan ...kan..

Dewasa: RM25 dengan MyKad
Kanak-kanak: RM12

Tapi umur baya Arissa tak kena bayar lagi.

Susunan gambar pun berterabur ni. Asal dapat update je ni. Yang penting kenangan! 
Mula gambar dekat entrance wajib ada walaupun takde signborard yang menarik.
Mommy pakai sport shoes sebab pikir mesti dalam tu penuh dengan tahi burung. Tapi bila masuk..kagum betul cara diorang jaga tempat ni. Tahi burung memang ada tapi takde la yang basah-basah. Lantai pun bersih je. Nampak macam ada car putih tumpah je atas lantai. Tapi kering. Tak tau la diorang mop ke apa.
Masuk je terus kejar burung bangau kecik nih.







Papa insan bertuah sebab berjaya diberakkan burung merah kat bawah ni. Haha! Nasib baik dia minum susu je. Kena kat tangan.


Suka betul dia dapat bagi ikan makan.




Awal-awal lagi Mommy dah bagitau Papa yang kita mesti ambik gambar bertiga. Tak kisah berapa pun diorang charge. sebab kitorang ni kalau bukan hari raya..mana nak ada gambar complete bertiga.

Pun tercapai jugak hasrat Mommy.

RM30 siap dengan print dan diorang tolong ambik guna hp kita jugak sebab dia tak bagi softcopy. Pakai kamera diorang tu untuk print je.

Arissa duk geram dengan burung enggang tu. Punya la berani sampai duk gosok burung tu.


Yang syoknya, staf diorang bersemangat duk agah Arissa dengan burung tu suruh pandang kamera.


Lepas Gian

4:26:00 PM 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum

Last entry ada pasal Molly Fantasy yang Mommy cerita kan.

Wekennya kitorang bawak Arissa ke sana.

Permainan dia macam canggih sangat. Tak berapa sesuai dengan umur Arissa. 1 game RM2. Kalau kat Giant RM1 je. Yang free pun ada.





Macam biasa...Papa yang excited lebih. Haha!


Rasanya ni pertama dan terakhir kot sebab macam membazir je. Arissa pun macam tak enjoy sangat.

Yeayyy Giant Bubbles!

4:23:00 PM 1 Comments A+ a-

Assalamualaikum :D

7 Disember 2013: 5.45Pm @ Taman Tasik KD

Dah lama sangat duk imagine dapat main bubble besar nih. At last tercapai jugak hasrat.

Mommy order dengan Kapten Buehbossa dekat FB. RM25 set 2 batang stick, tali dan sebotol sabun.

Dia hantar ke rumah. Dia hantar pukul 5pm. 5.30 kitorang terus bersiap turun ke taman sambil nak g pasar malam.

Dah macam buat show pulak kat situ. Ramai pakat duk tengok. Budak-budak pun tumpang main kejar-kejar belon.



Angin langsung takde petang tu. Mommy kena jalan-jalan sikit.


Papa pun sama seronok main.


Arissa pun takmo ketinggalan nak jugak try. Tapi dia tu dah la ketot la. Kita pulak nak kena seret dia ke belakang.


I tak dera dia ok :-)


Dia sengaja jatuhkan badan macam tu. Dia ingat memang nak kena seret.


Pastu gelak!


Menjadi la jugak belonnya...!






Kalau ada yang berminat nak order, boleh contact Kapten Beehbossa (Haris) 012-6021795

Order ramai-ramai jimat delivery cost. Kalau pos nanti dia tak boleh nak poskan sekali stick.

Tortilla Chips

4:13:00 PM 2 Comments A+ a-

Assalamualaikum

Lepas buat Tortilla pizza, Mommy try pulak yang chips ni.

Makan saja-saja pun dah sedap.

Mommy letak filling minch beef. Goreng kejap dengan bawang, black pepper & garam. Lepas tu rajin-rajin la susun macam ni. Letak capsicum dengan cheese. Pastu bakar kejap.

Tapi terhangit. Haha! Papa tetap cakap sedap. Mommy rasa kurang sedap. Kenyang memang kenyang.


Mommy pakai tortilla yang kat bawah ni.


Minggu Hari Jadi

4:08:00 PM 0 Comments A+ a-

Assalamualaikum WBT :-)

LAma tak berupdatekan. Orang lain semua ada entry tahun baru. Mommy je selalu ketinggalan zaman. Konon sibuk memanjang. Tapi memang sibuk pun. dengan kerja. Dengan hangat-hangat nak berbisness konon nak cuti tanpa gaji. Haha! InsyaAllah harap-harap tercapai impian.

OK. Walaupun 2013 dah habis 2 hari lepas. Tapi Mommy tetap kena update entry yang dah ada dalam draft ni untuk kenangan. Jadi jangan pelik la kalau tengok entry pendek penuh dengan gambar je. Sebab semua tu kenangan tau. Kenangan yang takkan dapat balik dah!

Yang ni special thanks to Papa untuk birthday present Mommy yang terakhir sebelum masuk 3 series. Tapi bila orang tanya umur Mommy selalu ingat 29 tau.. Hihi!


Papa bagi Mommy Samsung Galaxy Grand 5.3! Terima kasih Bie!
Senang Mommy nak ambik gambar selfie sekarang ni sebab hp dulu takde kamera depan. Sedih kan....

Birthday kitorang beza seminggu je. Mommy 7 September. Papa 14 September. Kira Papa ni adik la. Haha!

Tapi birthday present Papa baru minggu lepas Mommy bagi. Bagi apa? Bagi kasih sayang. Haha geli je kan... Mommy bagi duit sebab ini orang sangat susah nak decide dia nak apa. Mula-mula dia nak kasut. Tapi stok sampai sudah tak sampai-sampai. Lepas tu dia nak Samsung Galaxy Gear tapi bila pegi kedai yang biasa duk beli tu takde stok pulak color yang dia berkenan. Bagus jugak. Baik simpan je duit tu. Jam dah ada. Hp dah ada. Galok nak beli gear-gear lagi.

Ok dah habis cerita hari jadi. Next entry......