PJJ

12:27:00 PM 5 Comments A+ a-

Assalamualaikum

Lamanya tak bersuara kat sini.

Rutin harian dah berubah sejak 2 minggu lepas. 

Alhamdulillah Allah makbulkan doa Mommy yang dipohon tiap hari walau masih belum sempurna. Takpe. Syukur Alhamdulillah!

Mommy dan Arissa sekarang ni dah berada di kampung halaman. Kelantan. Bukan balik bercuti. Tapi insyaAllah balik untuk mula kehidupan kat sini. InsyaAllah.

Papa?

Papa masih di KL. Mommy dah penat sangat nak jawab bila orang tanya pasal ni. Mostly yang tau pasal Mommy dapat bertukar ke Kelantan ni mesti tanya "Habis husband macam mana?". Sebab tu la Mommy cuba untuk tak hebohkan kat FB sebab Mommy malas nak jawab soalan macam tu.

Mana ada orang suka duduk jauh dari suami. Tambahan pisahkan anak dari ayahnya. Tapi tolong la paham. Kalau la famili kitorang ni kaya raya, boleh senang-senang je Papa pun tukar balik Kelantan.

Lagi yang menyakitkan hati bila orang-orang terdekat yang masuk campur. Belum try pun lagi apply kerja, resume pun tak update lagi, tapi mulut tu dah jatuhkan semangat kita. Ayat yang biasa dah Mommy dengat "Nak kerja pa la kat Kelantan ni". Haiii laa... Kadang nak je rasa jadi kurang ajar. Sama macam yang dorang cakap kat Mommy dulu "Mimpi je la nak balik keja sini. Sampai pencen pun keje kat Kl nu". Tapi Allah yang lagi berkuasa. Dia nak kita ni usaha dulu. Jangan tau mintak je.

Doa saja tanpa usaha tapi terus nak tawakal takkan dapat apa-apa. Sia-sia!

Nanti Mommy cerita proses macamana Mommy dapat balik Kelantan ni. Semuanya macam mimpi lagi. Macam tak percaya. Mommy rasa macam kebetulan yang Allah dah rancang bila kita doa kepadaNya dan juga berusaha.

5 kawan cakap

Write kawan cakap
asYDhia
AUTHOR
March 11, 2014 at 9:05 PM delete

allah dah atur yang terbaik untuk kita..insya allah rezeki ada dimana2...yg penting doa, usaha, tawakal dan bersabar :)...happy for you dpt balik kg dah..

Reply
avatar
Reyha
AUTHOR
March 19, 2014 at 3:27 PM delete

asYDhia > tu la yg Mommy pegang skrg ni "Perancangan Allah yang terbaik". Mulut yg bertanya byk yg -ve dr +ve. huhu

Reply
avatar
Muzai Samilan
AUTHOR
March 20, 2014 at 11:33 AM delete

ikutkan hati kite pun nak duk kampung gak.. duk sini rasa sesak je hidup.. xpe reha..perancangan Allah terbaik.. fikir kata orang memang boleh menangis hari2.. yg penting kite tahu kehendak kite, perasaan kite

Reply
avatar
Mamamia Style
AUTHOR
April 16, 2014 at 4:20 PM delete This comment has been removed by the author.
avatar
Reyha
AUTHOR
April 16, 2014 at 4:25 PM delete

Muzai > thanks Muzai. Cannot turn back anymore. Tapi alhamdulillah tak rasa menyesal pun lagi. Bila dah jauh ni rindu makin menjadi2 pulak. haha!

Reply
avatar