Bayar Fidyah

10:41:00 AM 1 Comments A+ a-

Assalamualaikum

Sementara tengah nak rehatkan otak kejap ni better Mommy blog.

Alhamdulillah!

Semalam dah selesai bayar hutang puasa. Bukan ganti tau. Ni bayar FIDYAH.

Dulu Mommy ingatkan kalau kita dah bayar fidyah ni so dah tak payah ganti puasa. Silap yea. Dah silap juga kalau kita paham kita kena gandakan bilangan puasa yang ditinggal.

Silap!

Kalau kita tertinggal puasa Ramadhan kita kena ganti balik sama bilangan hari tersebut pada tahun yang sama. Maksudnya sebelum masuk balik bulan Ramadhan berikutnya.
Kalau kita tak sempat habis qada tahun tersebut, kita kena bayar fidyah dikira 1 tahun tertinggal.

Pengiraan dia tak silap semalam 1 hari = RM1.80 x berapa tahun

Alah tak payah pening nanti pergi je kat Pusat Zakat cakap tahun bila kita tinggal puasa tu. Nanti diorang kirakan. 
Kalau nak bagi tenang lagi kita lebihkan bilangan hari atau tahun. Yea la mana tau kita tersilap kira kan. Better lebih dari terkurang.

Mommy bayar untuk 8 hari kira dari tahun 2014. Sebab lupa 7 ke 8 hari.

 

Tahun ni Mommy tinggal 1 hari sebab kena minum air gula. Ingatkan dapat la puasa penuh. Campur baki tahun lepas 7 hari. Kena la jugak ganti 8 hari. Huhu.....

1 kawan cakap:

Write kawan cakap
Dewi Aja
AUTHOR
July 21, 2016 at 7:44 PM delete

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Reply
avatar